main logo
759

Ambasador: Victoria Ucrainei ar condiționa reglementarea transnistreană

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Şevcenko, consideră că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia poate crea condiţii pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Ambasador: Victoria Ucrainei ar condiționa reglementarea transnistreanăFoto: replicamedia.md

Potrivit Infotag, el a anunţat acest lucru luni seară, în emisiunea "Săptămâna nouă cu Anatolie Golea" de la TV8, transmite Știri.md.

"Sunt absolut sigur că după victoria Ucrainei în război se vor crea condiţii favorabile pentru ca Moldova să-şi prezinte planul de soluţionare a problemei transnistrene - cel pe care Guvernul, Parlamentul şi poporul moldovenesc îl consideră necesar.

Trebuie să ne pregătim pentru asta acum. După război, Moldova va trebui să prezinte şi să implementeze propriul plan de reglementare transnistreană. Nu cred că după război ar putea apărea o situaţie când cineva din afară va impune Chişinăului viziunea sa de rezolvare a conflictului transnistrean.

Este necesar să ne gândim acum care va fi acest plan, ce va cuprinde, ce componente, ce e de făcut cu contingentul militar rus, ce să faci cu autorităţile, ce să faci cu Ministerul Securităţii de Stat (MGB) al Transnistriei. Trebuie să se răspundă la un număr mare de întrebări", a spus Şevcenko.

Răspunzând la o întrebare despre negocierile în formatul "5+2", el a menţionat că "acest format nu funcţionează, iar participarea comună a Ucrainei şi Rusiei la formatul de negocieri "5+2" este practic imposibilă".

"Nu îmi pot imagina că astfel de negocieri sunt acum posibile. Negocierile vor avea loc după război, indiferent de poziţia Rusiei. Transnistria trăieşte de mulţi ani în condiţiile în care este integrată în Moldova.

De foarte multă vreme, interesele sale economice se află în Europa, şi nu în Rusia. Cred că, după înfrângerea trupelor ruseşti în Ucraina, Tiraspolul poate spune cu voce tare ce îl interesează cu adevărat", a explicat Şevcenko.

El a subliniat că "Ucraina este interesată de soluţionarea conflictului transnistrean pe baza respectării principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

"Chişinăul trebuie să controleze efectiv teritoriul întregii ţări. Transnistria nu ar trebui să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei.

Din păcate, după 2014, Ucraina este nevoită să privească Transnistria nu doar ca subiect al reglementării transnistrene, ci şi ca pe o potenţială ameninţare.

Chiar şi acum continuăm să reţinem un anumit număr din trupele noastre, acoperind Odesa şi sudul Ucrainei de la o posibilă lovitură a Transnistriei", a spus Şevcenko.

Răspunzând la întrebarea jurnalistului despre o posibilă lovitură a Ucrainei asupra Grupului operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR), el a spus că "niciunul dintre oficialii ucraineni nu vine cu astfel de propuneri".

"Da, GOTR reprezintă acum o anumită ameninţare pentru Ucraina. Şi suntem nevoiţi să ţinem un anumit număr de militari ucraineni la graniţă, deşi ei sunt foarte necesari pe front. Dar nimeni nu intenţionează să dea o lovitură acolo.

Jurnaliştii şi bloggerii vorbesc despre asta - acesta este dreptul lor de a vorbi. Dar nu ei sunt cei care iau deciziile", a subliniat ambasadorul.

Răspunzând la întrebarea jurnalistului despre retragerea trupelor ruse din Transnistria, el a spus că, "după câştigarea războiului, Ucraina va ajuta în acest sens".

"Desigur, nu vorbim în niciun caz despre faptul că armata rusă cu armele va traversa teritoriul Ucrainei, nu. Împreună cu organizaţiile internaţionale va trebui să cădem de acord asupra unui plan de casare a armelor.

Iar militarii sunt în principal localnici care au cetăţenie rusă. Câteva sute de oameni vor trebui să părăsească Transnistria, ceea ce nu este o problemă", a spus ambasadorul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării