main logo
2038

Ambasador, despre problema transnistreană și aderarea R. Moldova la UE

Conflictul transnistrean va face ca aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie mai complicat, însă R. Moldova are un punct de pornire bun, deoarece subiectul regiunii transnistrene face parte din integrarea europeană din punct de vedere practic. De această părere este șeful delegației UE la Chișinău, ambasadorul Jānis Mažeiks, care a ținut să menționeze că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma Acordului Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

Ambasador, despre problema transnistreană și aderarea R. Moldova la UE

"Vedem la modul practic că două treimi din exporturile transnistrene se duc spre piețele din țările UE, ceea ce deja înseamnă că se integrează mult spre Uniunea Europeană. Dacă e să ne referim la următorii pași, unul ar ține de faptul că vor fi negocieri, atunci când vor începe negocierile de aderare a R. Moldova la UE, deci va fi un șir lung de negocieri și este probabil ca acolo vor fi unele elemente, care vor viza și regiunea transnistreană", a declarat șeful delegației UE la Chișinău.

Jānis Mažeiks a mai spus că negocierile de aderare la UE durează ani de zile, iar asta este o realitate a tuturor țărilor care își doresc să devină membre ale Uniunii Europene, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Referitor la declarațiile unor oficiali precum că mai întâi la UE ar trebui să adere Albania și Macedonia de Nord, și după asta se va discuta despre aderarea R. Moldova și a Ucrainei, ambasadorul a spus că aceasta este frumusețea Uniunii Europene, și anume că este o Uniune a 27 de țări suverane și fiecare are opiniile sale.

"Opiniile țărilor mici sunt la fel de importante ca și opiniile țărilor mari. Când am vorbit despre decizia Consiliului Europei, acesta la fel va fi o reflectare a diversității de opinii. Fiecare țară are propriile sale viziuni, dar este important ca să se ajungă la un consens, și cum va arăta acest consens – vom vedea la sfârșitul acestui an", a conchis Jānis Mažeiks.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării