main logo
529

Ambasadoare: Partenerii europeni, îngrijorați de politica de la Chişinău

Ambasadoarea Germaniei în R. Moldova este de părere că situația curentă de la Chişinău este o provocare, deoarece demonstrează o lipsă de respect pentru rezultatul unor alegeri democratice la care membrii ambasadelor am fost martori.

Ambasadoare: Partenerii europeni, îngrijorați de politica de la Chişinău

„Invalidarea rezultatelor alegerilor locale în municipiul Chișinău i-a lipsit pe alegători de primarul pe care l-au ales în mod democratic, Andrei Năstase. Toți observatorii care au monitorizat primul și al doilea tur al alegerilor, inclusiv eu, au recunoscut că procesul de votare a fost unul liber și corect. Presupusele încălcări ale Codului Electoral ar fi trebuit sancționate prin aplicarea unor amenzi și nicidecum nu ar fi trebuit să ducă la invalidarea celor două tururi ale alegerilor. Declarația comună a Înaltului Reprezentant al UE, Federica Mogherini, și a Comisarului Johannes Hahn de la 27 iunie, precum și rezoluția Parlamentului European din 5 iulie demonstrează că partenerii europeni sunt profund îngrijorați de această încălcare a standardelor democratice”, a declarat Julia Monar în cadrul unui interviu pentru Infotag, transmite Ştiri.md.

De asemenea, ambasadoarea a fost întrebată cât de importante sunt alegerile parlamentare pentru viitorul Republicii Moldova, precum și pentru relațiile țării noastre cu UE.

„Desigur, rezultatele acestor alegeri sunt importante pentru Moldova și pentru relațiile acesteia cu UE. Până la moment au fost înregistrate multe realizări, iar implementarea în continuare a Acordului de Asociere cu UE poate contribui la îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor prin dezvoltarea infrastructurii, instituţiilor locale, creşterea exporturilor ş.a. Vă rog, însă, să mă înțelegeți corect: desigur, cetățenii Republicii Moldova sunt cei care trebuie până la urmă să decidă și să voteze partidele și candidații care, în opinia lor, vor duce Republica Moldova către un viitor mai bun. Orice rezultat obținut în mod democratic în cadrul alegerilor va trebuie respectat, nu pus în discuție”, a opinat ambasadoarea Germaniei în R. Moldova.

A fost întrebată şi despre opoziția pro-rusă care susține că UE și alți parteneri internaționali deseori ”închid ochii” la neregulile comise de către guvernele pro-europene ale Republicii Moldova și astfel, într-o mare măsură, sunt responsabile pentru actuala stare de lucruri din țară.

„UE întotdeauna va insista asupra valorilor europene și se aşteaptă ca acestea să fie respectate de toți partenerii. UE a semnat Acordul de Asociere şi a liberalizat regimul de vize cu Moldova pentru a intensifica legăturile politice şi economice ale ţării cu UE. Desigur, au fost momente când am simţit că încrederea noastră în parteneri a fost trădată. Noi, însă, nu am închis ochii la aceste lucruri, ci am reacţionat dur, de exemplu, prin îngheţarea sprijinului bugetar în 2015 după descoperirea fraudei bancare. De asemenea, în momentul în care UE a văzut că nu sunt înregistrate progrese în reformarea justiţiei, a refuzat să aloce cota corespunzătoare din asistenţa promisă pentru suportul bugetar. Totodată, atunci când autorităţile Moldovei au decis să adopte un nou Cod electoral ignorând recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE/ODIHR, UE a introdus condiționalități politice în memorandumul de înţelegere despre asistenţa macro-financiară pentru Moldova”, a mai declarat Julia Monar

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării