main logo
652

Ambasada Ucrainei: Petro Poroșenko nu va veni la Chișinău

Ambasada Ucrainei în Moldova a respins informaţia referitor la vizita preşedintelui Petro Poroşenko la Chişinău.

Ambasada Ucrainei: Petro Poroșenko nu va veni la Chișinău

Serviciul de presă al ambasadei a comunicat corespondentului Infotag că o asemenea vizită nu este planificată, transmite Știri.md.

„Agenda de lucru a Preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, nu prevede vizite în Republica Moldova. Ambasada Ucrainei nu comentează informaţiile apărute în presă", a menţionat serviciul de presă.

Serviciul de presă al Guvernului Moldovei, la fel, a menţionat că nu aşteaptă vizita preşedintelui Ucrainei la Chişinău.

„Nu este planificată o asemenea vizită, prim-ministrul Pavel Filip nu are planificate întrevederi cu preşedintele Petro Poroşenko", a comunicat reporterului agenţiei Infotag purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Stela Nistor. 

În ajun, Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune că pe 13 februarie în republică va sosi în vizită Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, dar nu fi nicio întrevedere a şefilor de stat.

„Potrivit informaţiilor noastre, Poroşenko ar trebui să sosească miercuri. Ni s-a cerut Gardă de Onoare pentru a-l întâmpina. Domnul Poroşenko este candidat la alegerile prezidenţiale din Ucraina şi cred că preşedintele Moldovei nu ar trebui să se întâlnească cu niciunul dintre candidaţi pentru a nu se implica în procesul electoral din Ucraina. Aceasta este o ţară vecină, pe care o respectăm şi credem că nu ar trebui să ne implicăm în treburile sale interne", a spus Dodon.

În cei doi ani de când deţine funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon nu s-a întâlnit cu preşedinţii ţărilor vecine - Ucraina şi România. Preşedintele României, Klaus Iohannis, refuză să se întâlnească cu Igor Dodon, considerând că, spre deosebire de alţi lideri ai Moldovei, "el promovează o politică antiromânească".

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat că se va întâlni cu Igor Dodon numai după ce acesta va recunoaşte oficial că Crimeea aparţine Ucrainei. În 2016, în timpul campaniei electorale, Igor Dodon a declarat la un post de televiziune că „Crimeea aparţine Rusiei". Această declaraţie a provocat critici la Kiev, iar liderii Ucrainei refuză să se întâlnească cu Preşedintele Republicii Moldova.

În cadrul Forumului cu ocazia aniversării centenarului sfârşitului primului război mondial, desfăşurat în noiembrie 2018 la Paris, au avut loc întâlniri protocolare ale preşedintelui Igor Dodon cu alţi lideri, inclusiv cu preşedinţii României şi Ucrainei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării