main logo
345

Amânarea alegerilor Bașcanului este apreciată diferit în Găgăuzia

Amânarea alegerilor başcanului Găgăuziei de pe 19 mai pe 30 iunie este o tentativă de a-i oferi o pauză echipei fostului democrat Nicolai Dudoglo. De această opinie este analistul politic Serghei Manastrîrli.

Amânarea alegerilor Bașcanului este apreciată diferit în Găgăuzia

Manastrîrli a spus că hotărârea respectivă a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) este „o decizie a majorităţii democrate”, transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

„Recent, echipa lui Nicolai Dudoglo a pierdut alegerile pentru funcţia de deputat în Parlamentul Moldovei. Aceasta este a treia înfrângere electorală consecutivă a lui Dudoglo. Înainte de aceasta, el a pierdut alegerile pentru funcţia de başcan în 2015 şi în vara aceluiaşi an - pentru funcţia de primar al oraşului Comrat”, a amintit el.

„El şi echipa lui au nevoie de timp ca să se recupereze după înfrângerea recentă şi să se pregătească pentru următoarea - la alegerile başcanului în 2019. Anume în acest scop susţinătorii săi din APG au extins, de fapt, împuternicirile başcanului Irina Vlah până în vară. Dar amânarea datei nu este altceva decât o perdea de fum care distrage atenţia generală de la o nuanţă mult mai importantă. Ieri, deputaţii democraţi au găsit un alt instrument foarte important pentru ei: au obligat CEC a Găgăuziei să lucreze în baza listelor electorale republicane, care au fost pregătite pentru alegerile parlamentare”, a spus Manastrîrli.

Potrivit lui, până în prezent, CEC din Găgăuzia a lucrat cu propria bază de date despre alegători.

„Acum, democraţii de la Chişinău şi Comrat ar putea încerca să-i dăruiască victoria lui Nicolai Dudoglo, care este mereu pe locul doi, prin manipularea listelor electorale în ajunul alegerilor”, consideră expertul.

Primul şef-adjunct al Comitetului Executiv al autonomiei, Vadim Ceban, i-a îndemnat pe reţelele sociale „pe respectaţii prieteni şi duşmani ai Irinei Vlah să nu se îngrijoreze atât de mult”.

„Pentru Dumnezeu, nu tensionaţi situaţia. Irina Vlah a început campania electorală din prima zi a activităţii sale în calitate de başcan al Găgăuziei!”, a spus el.

Speakerul APG, Vladimir Kîssa, a declarat, marţi, la un briefing de presă, că, potrivit legislaţiei în vigoare, amendamentele adoptate trebuie semnate fără întârziere de către başcan.

„În condiţiile în care, la 20 martie, organele electorale trebuiau să înceapă înregistrarea candidaţilor la funcţia de başcan, Adunarea Populară a decis să amâne data alegerilor. Această decizie îi garantează başcanului dreptul de a examina şi de a semna modificările la Codul electoral”, a spus el.

Kîssa a adăugat că başcanul Irina Vlah a participat la şedinţă şi i s-a cerut să semneze amendamentele, pentru a putea evita amânarea datei alegerilor, dar ea a refuzat să le semneze în redacţia propusă.

Deputata APG, Ecaterina Jecova, a reamintit că Irina Vlah a fost prezentă la şedinţa la care s-au făcut modificări ale Codului electoral al Găgăuziei.

„A fost anunţată o pauză pentru ca başcanul să studieze amendamentele şi să îşi declare poziţia dacă este gata să promulge modificările propuse. Personal, am fost sigură că ea va semna şi nu ar mai fi fost nevoie să schimbăm data alegerilor. Dar având în vedere faptul că legislatorii trebuie să dea timp şi dreptul ca başcanul să examineze şi să semneze, deputaţii au fost nevoiţi să amâne data alegerilor”, a explicat ea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării