main logo
891

Alexandru Tănase: S-au produs multe abuzuri în procesul reformei justiției

Intenția guvernării de reformare a justiției este una binevenită, însă modalitatea în care se face reforma creează precedente.

Alexandru Tănase: S-au produs abuzuri în procesul reformei justițieiFoto: ipn.md

O spune fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, potrivit căruia reforma are loc netransparent și creează multă incertitudine în rândul judecătorilor, avocaților și mediului de afaceri, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Alexandru Tănase califică drept oportună și binevenită intenția guvernării de a elimina persoanele corupte și compromise din sistemul justiției. Potrivit expertului, guvernarea trebuie să depună eforturi pentru a-i menține în sistem pe judecătorii profesioniști și integri.

„Intenția de reformare a justiției este ok. Întrebarea e cum se face acest lucru. Deoarece prin orice acțiune se creează precedente. În sistem sunt peste 300 de judecători tineri, care nu sunt corupți, în mare parte, profesioniști, care și-ar dori să activeze într-o societate în care justiția face dreptate. Din păcate, acțiunile nechibzuite ale puterii i-au speriat pe acești tineri și nu i-au determinat să-și asume rolul schimbărilor în justiție. Nu există nimeni în actualul arc guvernamental, nici la Ministerul Justiției, nici în Parlament care ar reprezenta o autoritate morală, care ar vorbi cu corpul de judecători pentru a le explica care sunt ideile reformatoare. Este cel mai ușor să invoci rezistența sistemului, abstract, fără a veni cu cazuri concrete în ce constă această rezistență”, a spus Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că reforma are loc netransparent, în lipsa unui consens, iar opiniile Comisiei de la Veneția pe multe dintre inițiativele guvernării sunt critice.

„S-au comis multe abuzuri în procesul așa-numitei reforme. Vă recomand să ridicați opiniile Comisiei de la Veneția din ultimii trei ani și veți vedea că nu avem nicio opinie curată. Adică opinie care ar fi dat undă verde reformelor fără foarte multe recomandări care modificau, de fapt, substanțial conceptele prezentate. La Curtea Supremă de Justiție a demisionat cea mai mare parte din judecători. Cu toții am auzit că guvernarea vrea să reformeze CSJ. A văzut cineva acest proiect? În afară de un cerc restrâns de oameni care au acces în birourile puterii. Noi ne-am pomenit fără judecători la Curtea Supremă fără ca proiectul să fie votat în prima lectură. Intenția guvernării de a reforma justiția începând cu CSJ este una corectă, peștele de la cap se strică. Dar în trei ani de zile noi nu am văzut un plan clar asupra reformei, să înțeleagă și avocații. Dar imaginați-vă în ce stare se află acum mediul de afaceri care nu știe care sunt regulile de joc în justiție”, a mai spus ex-președintele Curții Constituționale.

Adunarea Generală a Judecătorilor a avut loc la 17 martie. Forul judecătoresc nu și-a delegat membrii în Consiliul Superior al Magistraturii, ședința fiind întreruptă până la 28 aprilie. În replică, guvernarea spune că pentru a debloca sistemul Parlamentul îi va numi în funcții pe membrii CSM din rândul societății civile, imediat ce comisia de pre-vetting își va finaliza activitatea.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării