main logo
1087

Alexandru Tănase: Instanța de judecată nu va putea substitui CEC-ul

Expertul în drept constituțional și fost președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, afirmă că litigiul judiciar privind deschiderea secțiilor de vot în străinătate nu are drept scop obligarea CEC-ului să revizuiască numărul de secții deschise, ci doar să verifice legalitatea actelor emise de organul electoral central.

Alexandru Tănase: Instanța de judecată nu va putea substitui CEC-ulFoto: deschide.md

„Instanța de judecată nu va putea substitui CEC-ul. În partea ce ține de oportunitate, instanțele pot verifica doar legalitatea actului și respectarea procedurii, nu și oportunitatea. Nu știu dacă instanțele vor putea interveni în oportunitatea deciziei, transmite Știri.md cu referire la Realitate.md.

Potrivit Codului administrativ și practicii judiciare, instanțele nu au dreptul să substituie deciziile organelor administrative. Or, organul administrativ care are dreptul să ia decizii privind oportunitatea de deschidere a secțiilor de votare este CEC-ul. Instanța ar putea să anuleze o decizie a CEC-ului și să oblige să examineze din nou subiectul, dar decizia finală tot CEC ar trebui să o ia”, a declarat Alexandru Tănase într-o intervenție video în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Menționăm că, astăzi, urmează să se desfășoare continuarea ședinței de judecată la Curtea de Apel privind deschiderea numărului de secții de votare în afara țării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării