main logo
2731

Alexandru Slusari cere demiterea urgentă de către Parlament a conducerii ANRE

Ex-deputatul Alexandru Slusari se arată indignat de faptul că Agenția Națională a companiilor petroliere vrea de la 1 septembrie să majoreze marja comercială pentru comercializarea benzinei A95 și motorinei de la 2,33 la 2,62 lei per litru.

Slusari cere demiterea urgentă de către Parlament a conducerii ANREFoto: știri.md

Într-o postare pe o rețea de socializare, Slusari cere demiterea urgentă de către Parlament a conducerii ANRE, transmite Știri.md.

"Ultimele modificări la legea privind produsele petroliere nici nu au întrat în vigoare, dar Agenția Națională a companiilor petroliere se grăbește de la 1 septembrie să majoreze marja comercială pentru comercializarea benzinei A95 și motorinei de la 2,33 la 2,62 lei per litru. 

Cu aplicarea TVA putem aștepta că de joi prețurile la acest tip de carburanțe va crește din senin cu 0,4 lei .

De ce se întămplă acest lucru ? Explicația formală este că conform ultimilor modificări este introdus "coeficientului de eficientizare” ,  care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. Aceasta media se calculează pentru ultimii 5 ani. Nu cred că mulți din cetățeni, inclusiv deputați,  ceva a înțeles din formula menționată.

Însă sub paravanul acestei abracadabrei companiile mari petroliere și ANRE au "lobat" majorarea adaosului comercial pentru companiile petroliere, deși încă primăvară, în cadrul dezbaterilor publice, reprezentanții ANRE au insistat ca marja reală comercială medie a petroliștilor pentru primul trimestru al anului 2021 (pănă la modificarea metodologiei) era de 1,99 lei per litru.

Aștept intervenția rapidă a guvernării și demiterea urgentă de către Parlament a conducerii ANRE, desemnată în 2018 în urma înțelegerii Plahotniuc-Leancă-Ghimpu", a comentat Slusari.

Citește și: Marja la comercializarea benzinei și motorinei va crește la 2,62 de lei

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării