472
0
Alegerile locale, stabilite de Parlament cu 60 de zile înainte de scrutin
472
0

Mandatele actualilor primari expiră pe 14 iunie 2019, în condițiile în care pe 14 iunie 2015 au avut loc alegerile locale generale precedente.

Alegerile locale, stabilite de Parlament cu 60 de zile înainte de scrutin

Potrivit legislației electorale, data alegerilor locale generale se stabilește prin hotărârea Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de votare, transmite Știri.md.

Șeful adjunct al Direcției comunicare a Comisiei Electorale Centrale, Corneliu Pasat, a declarat pentru IPN că data primului tur al scrutinului local se consideră data când expiră mandatele tuturor primarilor. Respectiv, după această dată trebuie să fie organizate alegerile locale generale și prima zi ar fi duminică, 16 iunie, însă este la decizia Parlamentului. 

O dată limită nu este reglementată. Dacă Parlamentul decide să fie organizate alegeri locale pe 16 iunie, decizia ar trebui să fie luată până pe 17 aprilie, pentru a se respecta termenul de cel puțin 60 de zile înainte de scrutin.

După decizia Parlamentului, Comisia Electorală Centrală purcede la organizarea alegerilor, conform unui program calendaristic pe care trebuie să-l aprobe.

În urma alegerilor din iunie 2015, au fost aleși 898 de primari, 1.116 consilieri raionali și 10.564 de consilieri sătești/comunali/orășenești.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter