main logo
488

Alegerile europarlamentare: Ce promit candidații români basarabenilor

Cinci concurenţi electorali din România au fost cei mai activi în această campanie pentru europarlamentare.

Alegerile europarlamentare: Ce promit candidații români basarabenilor

Cetățenii R. Moldova care au şi cetățenia română sunt așteptați duminică la urne pentru a alege viitorii europarlamentari din partea României. Vor fi deschise 36 de secții de votare, de patru ori mai multe decât la europarlamentarele din 2014, la care au participat sub 10 mii de basarabeni, transmite Știri.md cu referire la Europaliberă.org.

Cinci concurenţi electorali din România au fost cei mai activi în această campanie pentru europarlamentare. Este vorba de Partidul Mișcarea Populară al fostului președinte român Traian Băsescu, Partidul Pro România al fostului premier român Victor Ponta, Alianța 2020 USR PLUS, condusă de un alt fost premier Dacian Cioloş, Partidul Național Liberal şi candidatul independent George Simion.

Cotat cu şanse minime în sondajele cele mai recente, Partidul Mişcarea Populară ar putea acumula cele mai multe voturi ale basarabenilor, întrucât liderul formațiunii, Traian Băsescu, este politicianul român cel mai popular în Moldova. Băsescu a declarat că principala sa misiune, dacă va obține un mandat în Parlamentul European, va fi unirea României cu Republica Moldova. Întrebat de colegii noştri de la Bucureşti cum va pune în practică promisiunea, iată ce răspuns a dat Băsescu:

„Nu ajung în Parlamentul European pentru Unire. Unirea o facem în relații bilaterale. Republica Moldova poate să fie sprijinită. Este semnatară a Acordului de Asociere… Unul din obiectivele noastre este ca la discutarea bugetului să obținem suficienți bani pentru Republica Moldova și pe programe transfrontaliere pentru a realiza cele trei interconectări pe energie electrică… și interconectorul de gaze Ungheni – Chișinău.”

Fostul premier moldovean Iurie Leancă,anunțat pe un loc eligibil în lista Pro România, ar putea fi primul cetăţean moldovean în Parlamentul European. Deşi nu se mai bucură de popularitatea de altă dată, Leancă a îndemnat deținătorii de cetăţenie română să-l sprijine. El şi-a reiterat, în ultima zi de campanie, priorităţile pentru legislativul european:

„În primul rând, să depunem eforturi să obţinem perspectiva europeană. Doi – să depunem eforturi aşa încât chiar înainte de a deveni ţară candidat să intrăm în logica de pre-aderare şi să putem avea acces la fonduri de pre-aderare. Tinerii noştri să poată avea acces la granturi aşa cum o au tinerii din România, fermierii să aibă acces la subvenţii… Şi trei – voi insista pe implicarea UE în tot ce înseamnă reforma justiţiei.”

O perspectivă clară europeană pentru R. Moldova este şi promisiunea PNL, pe listele căruia candidează Siegfried Mureşan, fost eurodeputat cunoscut în R. Moldova pentru criticile articulate faţă de derapajele antidemocratice din Moldova.

„Republica Moldova trebuie să primească de la Uniunea Europeană o perspectivă europeană clară, care să funcționeze ca un magnet de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Și noi, europarlamentarii Partidului Național Liberal, imediat după alegerile europarlamentare vom cere o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova”, spunea recent Mureşan într-un interviu pentru postul nostru de radio.

Republica Moldova trebuie să fie împreună cu România în Europa - este principalul mesaj al Alianței 2020 USR PLUS condusă de fostul premier al României Dacian Cioloş, care ne spunea într-un interviu următoarele:

„Republica Moldova pentru România va rămâne importantă și România o să se bată pentru Republica Moldova, indiferent cine va fi la putere. Sigur, unii vor să profite mai mult sau mai puțin politic de ceea ce fac pentru Republica Moldova, dar atâta vreme cât România e în Uniunea Europeană, în mod clar Republica Moldova o să aibă acolo un partener și un avocat, un susținător.”

În mediul analiştilor se anticipează că un număr important de voturi ale basarabenilor le-ar putea obţine şi cunoscutul activist unionist George Simion care candidează fără apartenență partinică. Simion a fost declarat în repetate rânduri persoană indezirabilă în R. Moldova pentru activități de natură să perturbe, potrivit autorităților, ordinea publică. El este sprijinit însă de mișcările de tineret unioniste de la Chişinău care l-au promovat intens în această campanie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării