main logo
8024

Alegerile de duminică de la Bălți au loc cu participarea Marinei Tauber

Procesul privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți se prelungește până săptămâna viitoare.

Alegerile de duminică de la Bălți au loc cu participarea Marinei Tauber

Instanța de fond a dat câștig de cauză Comisiei Electorale Centrale, care a cerut anularea înregistrării candidatului Partidului „Șor” în cursa electorală, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Judecătoarea Natalia Costaș a precizat însă, la citirea sentinței, că decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bălți, în decurs de 24 de ore, ceea ce înseamnă că recursul poate fi depus inclusiv duminică, în ziua alegerilor, a declarat sâmbătă, 4 decembrie, Marina Tauber, candidatul Partidului „Șor” la funcția de primar al municipiului Bălți, în cadrul unei conferințe de presă.

„Menționăm că, în cazul în care și Curtea de Apel Bălți va emite o sentință similară, Partidul „Șor” se va putea adresa în instanța superioară, adică la Curtea Supremă de Justiție. Acest lucru înseamnă că este practic imposibil ca toate aceste demersuri judiciare să se încheie până în ziua alegerilor”, a precizat Marina Tauber.

Candidatul Partidului „Șor” la șefia Primăriei Bălți a opinat că intenția de a o elimina din cursa electorală ar avea loc la indicația Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, iar aceasta ar fi o lovitură și în adresa lui Ilan Șor, liderul Partidului „Șor”. „Astăzi o putem asemăna pe Maia Sandu cu ceea ce se întâmpla în anii 90. Dumneavoastră sunteți ca un bandit, care merge la orice”, a spus Marina Tauber. 

Marina Tauber a mai spus că a expediat scrisori oficiale privind situația creată delegației UE în Republica Moldova, Parlamentului European, Consiliului Europei, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, ambasadelor acreditate la Chișinău, dar nu a primit niciun răspuns.

Reprezentantul legal al Marinei Tauber la Comisia Electorală Centrală, Vadim Banaru, a opinat că decizia Judecătoriei Bălți de a o elimina pe Marina Tauber din cursa electorală este una ilegală și va fi contestată în instanțele ierarhic superioare.

„Suntem martorii la o nouă hotărâre care are conotație politică. Atenție însă, această hotărâre nu este executorie. Marina Tauber rămâne în continuare în cursă. Următoarea instanță care urmează să pronunțe o decizie este Curtea de Apel Bălți. Buletinele de vot au fost deja tipărite. În acestea au fost incluși doi concurenți electorali, inclusiv Marina Tauber. La Bălți sunt 60 de secții de votare. Vom depune tot efortul ca voința poporului să fie în capul mesei”, a declarat Vadim Banaru.

Solicitată de IPN, Viorica Cemîrtan, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale municipale Bălți, a spus că nu comentează situația creată în jurul candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber. „Am luat act de hotărârea Judecătoriei Bălți, buletinele de vot toate au fost deja repartizate, au fost toate verificate, birourile sunt pregătite pentru desfășurarea procesului electoral, cum era preconizat”, a specificat Viorica Cemîrtan.

Comisia Electorală Centrală a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea candidatei Partidului „Șor”, Marina Tauber, din cursa electorală pentru primăria municipiului Bălți. Solicitarea a venit după ce entitatea electorală a constatat că Marina Tauber a cheltuit în campania electorală mai multe mijloace financiare decât i s-a permis în calitate de concurent electoral. CEC a explicat că, anterior, Marina Tauber a fost avertizată pentru încălcări similare. Sâmbătă, 4 decembrie, Judecătoria Bălți a dispus Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale municipale Bălți să emită o hotărâre privind anularea înregistrării concurentului electoral al Partidului Politic „Șor”, Marina Tauber, candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

În primul tur al alegerilor locale noi de la Bălți, care au avut loc la 21 noiembrie anul curent, Marina Tauber a obținut cele mai multe voturi și concurează în cel de-al doilea tur cu candidatul independent, Nicolai Grigorișin. Turul doi este fixat pentru duminică, 5 decembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării