22 noi, 2019 12:25
340
0
Alegeri prezidenţiale în România: Secţiile de vot din Moldova, deschise
22 noi, 2019 12:25
340
0

Cetăţenii români aflaţi pe teritoriul R. Moldova îşi pot exercita dreptul la vot pentru turul II al alegerilor prezidenţiale din România, începând cu ora 12.00 a zilei de vineri, 22 noiembrie.

Foto: moldpres.md

Pentru acest scrutin, pe teritoriul ţării au fost deschise 37 secţii de vot care vor activa pe parcursul a trei zile, până duminică, 24 noiembrie, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Chișinău, Daniel Ioniţă, a anunţat că cetățenii români care se află în Republica Moldova pot vota la orice secție de votare, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare. Anul acesta, în premieră în sistemul electoral românesc, cetăţenii români din străinătate pot vota pe parcursul a trei zile.

Sâmbătă, 23 noiembrie, şi duminică, 24 noiembrie, votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00. 

Pe 24 noiembrie, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, și fostul premier, Viorica Dăncilă, se vor confrunta în turul II al alegerilor prezidențiale.

La primul tur de scrutin, în cele 37 de secții de votare deschise în Republica Moldova au votat peste 43 mii de români. Klaus Iohannis a fost preferatul majorității alegătorilor români care au votat în Republica Moldova.

Conform legislației României, președintele ţării se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. 

În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter