main logo
6025

Alegeri prezidențiale 2024: Ce va face Irina Vlah dacă va fi votată

Fostul bașcan al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, afirmă că, dacă va ajunge președinte al R. Moldova, primul lucru pe care îl va face va fi să oprească exodul populației și să creeze condițiile necesare și favorabile pentru ca tinerii să rămână în țară și să ajute la dezvoltarea ei.

Alegeri prezidențiale 2024: Ce va face Irina Vlah dacă va fi votatăColaj: Știri.md

În cadrul podcastului „Bandstage”, Irina Vlah a menționat că președintele R. Moldova, în primul rând, trebuie să respecte valorile și principiile care sunt scrise în Constituție, și anume separarea puterilor în stat, independența justiției, dreptul la libertatea de exprimare și apărarea drepturilor omului, transmite Știri.md.

„Noi trebuie să investim în educație, în sănătate, trebuie să dezvoltăm infrastructura și economia R. Moldova. Președintele trebuie să vină cu astfel de inițiative care pot să schimbe viața cetățenilor în bine. Aici este de menționat că nu contează dacă PAS este la guvernare sau oricare partid. Important este să existe o conlucrare între puterile politice”, a declarat Irina Vlah.

Politiciana a subliniat că, dacă va fi votată în calitate de președinte, atunci va avea grijă și se va asigura ca alegerile parlamentare din 2025 să nu fie fraudate, pentru că, spune ea, actuala putere ar încerca să facă acest lucru.

„Un alt lucru pe care l-aș face dacă ajung președinte ar fi să mă asigur că alegerile parlamentare din 2025 nu vor fi fraudate, pentru că eu văd ce se întâmplă acum și anume că guvernarea se ocupă de aceste alegeri și vrea să falsifice rezultatele scrutinului parlamentar. Dacă noi vrem ca aceste alegeri să fie corecte, atunci doamna președinte, Maia Sandu, nu poate să facă acest lucru, pentru că noi am văzut că ea a încălcat de mai multe ori legea, inclusiv în ceea ce privește organizarea referendumului de aderare la UE și legea care a fost recent adoptată în Parlament. Toate acestea au fost făcute pentru ca alegerile să fie fraudate”, a spus Irina Vlah.

Fostul bașcan al UTA Găgăuzia susține că principala sarcină a unui șef de stat este să unească societatea, pentru că doar așa calitatea vieții cetățenilor se poate îmbunătăți.

„În primul rând, președintele trebuie să unească societatea și să lucreze cu toți liderii politici din R. Moldova, să nu facă diferență între ei și să comunice cu ei pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor. Președintele trebuie să discute și cu președinții de raion, primarii și cu oamenii de afaceri. El trebuie să fie un lider care să unească societatea și să promoveze mândria că lucrează pentru moldoveni, să promoveze interesele tuturor cetățenilor”, a conchis Irina Vlah.

De menționat că alegerile pentru funcția de președinte și referendumul constituțional pentru integrarea europeană a R. Moldova vor avea loc în aceeași zi – la 20 octombrie.

Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial se numără:

  • Maia Sandu (actuala președintă a țării);
  • Tudor Ulianovschi (ex-ministru de Externe în Guvernul Filip);
  • Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de Interne);
  • Vlad Filat (lider PLDM);
  • Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);
  • Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);
  • Irina Vlah (ex-bașcan al UTA Găgăuzia);
  • Natalia Morari (jurnalistă).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării