main logo
536

Alegeri pe înțelesul tuturor: Cum sunt aleși observatorii

Modul de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare din 24 februarie va fi urmărită de observatorii naționali și internaționali.

Alegeri pe înțelesul tuturor: Cum sunt aleși observatorii

Potrivit Regulamentului privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora, observatorii naționali pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, reprezentanți ai asociațiilor obștești calificate din Republica Moldova sau reprezentanți ai concurenților electorali, acreditați de organele electorale în condițiile Codului Electoral. Observatorii internaționali pot fi reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai guvernelor statelor străine și ai organizațiilor neguvernamentale din străinătate, precum și experți internaționali în domeniul electoral, acreditați de Comisia Electorală Centrală. La cererea concurenților electorali, consiliul electoral de circumscripție acreditează câte un observator pentru monitorizarea alegerilor în secțiile de votare. Persoanele de încredere, la fel, pot fi acreditate ca observatori, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Cererile privind acreditarea observatorilor naționali se depun la sediul Comisiei Electorale Centrale. Termenul-limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este de șapte zile până la ziua alegerilor. Invitarea organizațiilor internaționale, reprezentanților guvernelor statelor străine și organizațiilor non-guvernamentale din străinătate în calitate de experți sau observatori internaționali se face de către Comisia Electorală Centrală direct sau prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale.

Observatorii au dreptul să asiste, fără a se implica în proces, la toate ședințele organelor electorale, la controlul, sigilarea și deschiderea urnelor de vot, la numărarea și totalizarea voturilor, la operațiile legate de listele electorale, buletinele de vot, certificatele pentru drept de vot, la întocmirea proceselor-verbale de totalizare a rezultatelor alegerilor. Observatorii au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procese verbale întocmite de organele electorale. La fel, ei pot efectua filmări, foto şi video cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării. La fel, observatorii naționali pot depune sesizări privind neregulile depistate.

Observatorii sunt obligați să fie imparțiali în exercitarea obligațiilor și să nu și exprime părerile personale sau preferințele vizavi de anumiți concurenți electorali sau participanți la referendum, sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor, să-şi îndeplinească obligațiile de o manieră corectă, să nu intervină în procesul alegerilor, în procedurile din ziua alegerilor sau în numărarea voturilor etc. În cazul încălcării de către observator a normelor electorale, organul electoral care a acreditat observatorul este în drept să anuleze acreditarea prin adoptarea unei hotărâri în acest sens.

Până în data de 22 ianuarie, erau acreditați circa 160 de observatori internaționali și în jur de 700 de observatori naționali. Majoritatea dintre ei reprezintă Asociația obștească „Promo-LEX”, dar și organizații internaționale precum: Misiunea de observare a Comunității Statelor Independente, Ambasada Letoniei și Ungariei, Italiei sau Biroul OSCE pentru Instituții Democratice şi Drepturile Omului. Termenul de depunere a cererilor pentru înregistrarea observatorilor se încheie cu șapte zile înainte de alegeri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării