main logo
413

Alegeri pe înțelesul tuturor: Coruperea alegătorilor

Codul Electoral al Republicii Moldova, în art. 76, menționează că se consideră încălcări și sunt pasibile de răspundere penală faptele prevăzute de art. 181 din Codul Penal.

Alegeri pe înțelesul tuturor: Coruperea alegătorilorAlegeri pe înțelesul tuturor: Coruperea alegătorilor

Potrivit Codului Penal, art. 181 (1), oferirea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale ori în cadrul referendumului se pedepseşte cu amendă de la 500 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la un an la cinci ani, transmite Știri.md cu referire la IPN

Persoana juridică se pedepseşte cu amendă de la 4.000 la 6.000 de unități convenționale, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Alegătorilor nu le pot oferite băuturi alcoolice, produsele din tutun şi produse alimentare. În schimb, sunt permise obiectele de agitație electorală, achitate din fondul electoral, ce poartă numele şi prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenţilor electorali. 

Este vorba despre afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri. La fel, nu sunt pasibile de răspundere persoanele care oferă fanioane, steaguri, cărţi, pungi, tricouri, chipiuri, eşarfe, fulare, ale căror valoare pentru o unitate nu depăşeşte două unităţi convenţionale.

Preşedinţii organelor electorale şi alte persoane cu funcţii de răspundere sunt obligați să informeze organele procuraturii sau organele afacerilor interne, cel târziu a doua zi lucrătoare din momentul constatării, despre acțiuni ce conţin elemente constitutive ale unei infracţiuni privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor sau finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării