main logo
450

Alegeri pe înțelesul tuturor: Certificatele de integritate

Legea integrității, adoptată la 25 mai 2017 și intrată în vigoare la 7 iulie 2017, prevede în articolul 31(1) că Autoritatea Națională de Integritate eliberează certificate de integritate pentru persoanele fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice.

Alegeri pe înțelesul tuturor: Certificatele de integritate

Este valabil și pentru cei care intenționează să candideze la funcția de deputat, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Certificatele de integritate se eliberează personal solicitanților, în termen de 15 zile din momentul depunerii cererii. Termenul de valabilitate este de trei luni de la data eliberării.

Certificatul include informații despre existența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice și cu privire la existența/inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate și la confiscarea averii nejustificate, acte care nu sunt prescrise.

Potrivit art. 49, litera (f) din noul Cod Electoral, certificatul de integritate se prezintă personal Comisiei Electorale Centrale sau consiliilor electorale de circumscripție de către candidatul la funcţia de demnitar la depunerea setului de acte pentru înregistrarea în cursa electorală, cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Certificatul de integritate a fost introdus în legislație având ca scop crearea unui filtru de integritate pentru viitorii demnitari și funcționari publici, reducerea nivelului de corupție și cultivarea integrității, atât în sectorul public, cât și în cel privat, prin încurajarea denunțării manifestărilor de corupție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării