375
0
Alegeri parlamentare și locale în aceeași zi: Opiniile specialiștilor
375
0

După ce trei deputați aleși în circumscripții uninominale și-au depus în această lună mandatul, în spațiul public se vorbește despre opțiunea de a organiza alegeri locale și parlamentare noi în aceeași zi, la 20 octombrie.

Legislația nu interzice acest lucru. Totodată, opiniile sunt împărțite: în timp ce unii spun că astfel vor fi economisiți bani, alții subliniază faptul că în circumscripția nr. 33 va fi mai dificil, deoarece în suburbii sunt distribuite patru buletine la scrutinul local, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Maxim Lebedinschi, a refuzat să ne spună dacă cele două scrutine vor fi organizate în aceeași zi, menționând că este „prematur” să se discute despre stabilirea datei.

„În primul rând, noi nu am primit hotărârea Parlamentului cu privire la vacanțele funcțiilor de deputat și atât timp cât nu a fost aprobat acest document, în corespundere cu Codul electoral (CE), suntem în incapacitate de a ne expune asupra unei eventualități a legii. Imediat ce Parlamentul va adopta hotărârile de vacanțe a funcțiilor, CEC va reveni cu soluționarea problemei date. Până atunci este prematur să discutăm cu privire la stabilirea datei alegerilor”, a declarat Lebedinschi pentru ZdG.

Fosta președintă a CEC, Alina Russu, precizează că desfășurarea a două tipuri de alegeri este posibilă, dar atenționează despre complexitatea procedurii pentru circumscripția nr. 33.

„În condițiile actuale ale normelor Codului electoral, CEC stabilește data desfășurării alegerilor noi în circumscripțiile menționate, care trebuie să aibă loc peste cel puțin 60 de zile (de la adoptarea deciziei) și nu mai târziu de trei luni de la vacanța funcției de deputat. CE nu stabilește vreo prohibiție privind comasarea acestor scrutine, dar trebuie de ținut cont de complexitatea procedurilor electorale pentru circumscripția nr. 33, unde vor fi patru buletine de vot și patru procese-verbale pentru alegerile locale”, a spus Russu.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că organizarea celor două tipuri de alegeri la 20 octombrie este o idee bună, deoarece ar contribui la economisirea banilor.

„Am văzut la dezbateri că s-au propus și alte variante, care, după mine, depășesc cadrul legal: anularea mandatelor, să nu se desfășoare alegeri, redistribuirea acestor mandate conform unei formule: de pe liste să se transfere dincolo, ceea ce cred că nu este tocmai legal. Alegerile au avut loc, așa cum au fost ele, au fost recunoscute, respectiv, dacă s-au eliberat mandatele, trebuie să fie alegeri noi în acele circumscripții. Nu sunt jurist, dar cred că este unica soluție legală în aceste circumstanțe. Cred că este o situație favorabilă să aibă loc în aceeași zi, pentru că nu e tocmai mare distanța de la eliberarea mandatelor și, respectiv, se reduc considerabil cheltuielile”, a afirmat Ciobanu.

La 8 iulie curent, deputații Andrei Năstase și Maia Sandu, aleși în circumscripțiile uninominale nr. 33 și 50, au renunțat la mandatul de deputat în favoarea fotoliilor din Guvern. La 17 iulie, Viorel Melnic, care a ajuns în Legislativ fiind ales în circumscripția uninominală nr. 48, a anunțat că își depune mandatul.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter