main logo
1135

Alegeri în zi de vineri. Cum argumentează democrații decizia

Democratul Pavel Filip a semnat, astăzi, un decret prin care a stabilit că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 6 septembrie.

Alegeri în zi de vineri. Cum argumentează democrații deciziaFoto: Știri.md

Asta înseamnă că oamenii ar urma să meargă la vot în zi de vineri, și nu duminica, așa cum se obișnuia până acum, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Mai mulți democrați nu au putut explica clar de ce a fost selectată anume această zi.

Vicepreședintele PDM Sergiu Sîrbu a spus că acesta „a fost termenul limită legal permis de lege”.

Un alt vicepreședinte al partidului, Vladimir Cebotari, la fel, a fost scurt în declarații. „Am avut alegeri și în zi de miercuri, asta nu e o problemă”, a menționat el.

Iar democratul Andrian Candu, și el vicepreședinte al formațiunii politice, a declarat: „Unde scrie că trebuie neapărat să fie duminică? Legislația permite. Va fi zi liberă și oamenii vor vota”.

L-am întrebat și pe președintele Organizației raionale Nisporeni a PDM, Vasile Bîtca, de ce vom avea alegeri în zi de vineri, dar nu am primit un răspuns clar. „O să muncim și o să votăm”, a menționat el.

Amintim că, în această duminică, 9 iunie, câțiva deputați PDM au sesizat Curtea Constituțională (CC) și, într-un final, au obținut suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon. 

Ulterior, democratul Pavel Filip, care a preluat temporar atribuțiile șefului statului, a sesizat Curtea, cerând să fie constatate circumstanțele în care poate fi dizolvat Parlamentul. În câteva minute, CC a emis o nouă hotărâre, prin care i-a oferit lui Filip instrumentele necesare pentru a stabili data alegerilor anticipate. Zis și făcut. Acesta a semnat un demers prin care s-a stabilit data de 6 septembrie ca zi a alegerilor.

De menționat este că, sâmbătă, 8 iunie, a fost învestit un alt Guvern, cel al Maiei Sandu. Ceremonia a avut la Parlament, în prezența diverselor delegații străine din țara noastră.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării