main logo
8136

Alegeri amânate la Bălți: Curtea de Apel menține excluderea lui Tauber

Comisia Electorală Centrală a decis amânarea turului doi de scrutin de la Bălți.

Alegeri amânate la Bălți: Curtea de Apel menține excluderea lui TauberFoto: știri.md

Decizia a fost luată imediat după ce Curtea de Apel din Bălți a menținut decizia primei instanțe care a anulat înregistrarea Marinei Tauber în scrutin, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

Ambele decizii au fost luate până la ora 7:00 când urmau să se deschidă secțiile de vot.

Vedeți mai jos comunicatul de presă al CEC:

„Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de hotărârea Judecătoriei Bălți și decizia Curții de Apel Bălți cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic “Șor” la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți.

În context, membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu 2 candidaţi.

În lipsa unui scrutin cu doi candidați, membrii Comisiei, întruniți în ședință extraordinară, au fost în situația de a decide suspendarea desfășurarea turului doi, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile.

Reieșind din decizia adoptată, în această dimineață, de Comisie, cele 60 de secții de votare din circumscripția electorală municipală Bălți nr. 2 nu se vor deschide la data de 5 decembrie 2021, iar birourile electorale ale secțiilor de votare respective vor returna, dar nu mai târziu de ora 07.00 a zilei de 5 decembrie 2021, Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr. 2 toate documentele și materialele electorale, inclusiv buletinele de vot.

Astfel, astăzi, va fi organizat turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar doar în 5 localități din țară: satul Opaci, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini, raionul Edineț, satul Bălceana, raionul Hâncești și comuna Cneazevca, raionul Leova”, se arată în comunicatul CEC.

Judecătoria Bălți s-a pronunțat pentru excluderea din cursa electorală pentru Primăria Bălți a candidatei PP „Șor” Marina Tauber. Decizia a fost luată sâmbătă, 4 decembrie de către judecătoarea Natalia Costaș.

După anunțarea deciziei, Marina Tauber a declarat că este „un atac împotriva țării, mai ales împotriva orașului Bălți”.

„Noi o să mergem la Curtea de Apel. Vă îndemn pe toți să luptăm. E o decizie împotriva țării, mai ales împotriva orașului Bălți. Atragem atenţia tuturor ambasadorilor, misiunilor diplomatice să fie atenţi la ce se întâmplă acum în ţara noastră. Nu mai putem vorbi de democraţie, transparenţă, justiţie”, a declarat Marina Tauber.

Miercuri seara, Comisia Electorală Centrală a decis cu votul a 6 membri să recomande anularea înregistrării Marinei Tauber în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți.

Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și audierilor din cadrul ședinței, a fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152.725 lei.

Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34.260 lei.

Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9.514, 80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți.

Ambele fapte atestate de Comisie, adică folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral, cad sub incidența sancțiunilor prevăzute de legislația electorală.

Sancțiunea pentru aceste fapte este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În speță, e vorba de achitarea în numerar, de către un membru și angajat a Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a unor servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri a Partidului Politic „Şor”.

Aceștia din urmă, au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurent.

Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii.

Candidata Partidului Șor, Marina Tauber, și candidatul independent, Nicolai Grigorișin, au accedat în turul doi pentru a lupta la funcția de primar al municipiului Bălți.

Potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), pentru Nicolai Grigorișin au votat 6.951(20,93%) de bălțeni, iar pentru Marina Tauber - 15.918 (47,93%).

Candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, a reușit să câștige încredere a 4.677 (14,08%) de alegători, iar candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci, cu două voturi mai mult - 4.679 (14,08%).


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării