Alegeri 2020: PAS cere CEC să anuleze noua circulară privind finanțarea
16 septembrie, 12:05
717
7
Alegeri 2020: PAS cere CEC să anuleze noua circulară privind finanțarea
16 septembrie, 12:05
717
7

Partidul Acțiune și Solidaritate îi cere Comisiei Electorale Centrale să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale.

Foto: ipn.md

Potrivit liderei PAS, Maia Sandu, aceasta este „o nouă fraudă pusă la cale de Igor Dodon și Maxim Lebedinschi, prin care să se interzică partidelor să finanțeze campania candidaților în aceste alegeri”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-o conferință de presă, lidera PAS a declarat că, în ultimele două luni, 316 oameni au făcut pentru formațiune donații de 50 de lei, de 100 de lei, de 1000 sau de 5000 de lei, câteva chiar și de 20 de mii de lei. 

„Însă decizia CEC-ului, dictată de Lebedinschi, încearcă să ne blocheze, așa încât să nu putem folosi toate resursele noastre pe care le-am adunat și economisit până acum de la oameni în mod transparent și legal”, a precizat Maia Sandu.

Potrivit ei, pe 15 septembrie, partidele politice au primit o circulară de la CEC, în care se spune că formațiunile nu au nicio treabă cu campania pentru prezidențiale și că banii pe care îi adună zi de zi, de mai multe săptămâni și luni, nu pot fi folosiți în campanie. 

„Ceea ce zice CEC este că trebuie să stăm cuminți și să așteptăm ziua de 1 octombrie și doar atunci să începem strângerea de fonduri pentru a face campanie. Adică, dacă nu ești Igor Dodon, care își finanțează campania din „kulioace”, intri cu zero bănuți pe cont în campanie. Te apuci de colectare de fonduri pe 1 octombrie și, dacă aduni câte 50-100 de lei, poate până la 27 octombrie strângi niște bănuți pentru a tipări un pliant. Și îți mai rămâne o zi să-l distribui în toată țară. Foarte serioasă campanie”, a declarat Maia Sandu.

„Ce înseamnă asta – o prostie a membrilor CEC? Nu, asta e decizia abuzivă a noii majorități socialiste de la CEC, proaspăt încropită în frunte cu Maxim Lebedinschi, fostul consilier al lui Dodon”, a mai spus lidera PAS.

Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, a menționat că în 2019 s-a făcut modificarea în care s-a prevăzut expres că partidele primesc bani de la stat pentru performanțele lor din alegerile prezidențiale. Și nu doar că s-a scris în lege, ci această prevedere s-a executat. CEC lunar, din septembrie 2019 până în ziua de astăzi, a alocat partidelor bani pentru rezultatele din alegerile prezidențiale din 2016. 

„Dacă partidul nu era concurent electoral, pe ce bază s-au dat bani partidelor pentru rezultatele din alegerile prezidențiale? Avem și legea cu privire la partidele politice. Acolo este indicat expres – partidele pot să-și susțină inclusiv financiar candidații în alegeri. Fără a exista vreo excepție pentru alegerile prezidențiale. De altfel, acesta este și rolul partidelor politice într-o societate democratică. De asemenea, în buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale apare atât denumirea partidului, cât și a candidatului propriu-zis. Așa s-a întâmplat în 2016 și tot așa, în mod normal, trebuie să se întâmple în 2020”, susține parlamentarul.

Potrivit deputatului, „CEC face jocul lui Igor Dodon, deoarece el nu este candidat al Partidului Socialiștilor în alegeri, deci PSRM nu este concurent, prin urmare și-a propus să excludă din procesul electoral și toate celelalte partide”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter