main logo
506

Alegeri 2019. Dezbateri: Campania electorală este una murdară

Campania electorală în circumscripțiile uninominale este una murdară, în care partidele recurg la diverse șiretlicuri ilegale pentru a câștiga încrederea cetățenilor.

Alegeri 2019. Dezbateri: Campania electorală este una murdară

PDM, PSRM și Partidul Șor sunt lideri la acest capitol. Totodată, partidele desfășoară campanii denigratoare unul împotriva altuia. Opinii în acest sens au fost exprimate de reprezentanții Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor, dar și ai Partidului Socialiștilor la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 101-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN miercuri, 30 ianuarie 2019.

Elena Bodnarenco, candidat din partea Partidului Comuniștilor, susține că odată cu introducerea sistemului mixt se diminuează semnificativ rolul partidelor politice, în contextul în care anume ele sunt cele care pot influența cu adevărat toate domeniile vieții. Elena Bondarenco susține că PCRM a observat multiple încălcări în circumscripțiile uninominale a concurenților electorali PDM, PSRM și Partidul Politic Șor, încă din luna septembrie a anului trecut, când campania electorală nu începuse. „Este vorba despre etapa inițială de înaintare a candidaților, cadourile și continuând cu acele legi sociale adoptate de democrați înainte de Anul Nou, precum susținerea financiară unică sau majorarea pensiei”, a spus ea.

„Mai e și acel vacuum informațional produs de canalele de televiziune afiliate PDM și PSRM, care stabilesc prețuri majorate la publicitatea preelectorală. Asta demonstrează că partidele nu au fost sincere cu alegătorii nici atunci, nici acum, că au schimbat sistemul de vot pentru a se păstra la putere și pentru a face acele lucruri murdare cu care Moldova a devenit populară în ultimii zece ani”, susține candidata PCRM.

Bogdan Țîrdea, candidat din partea Partidului Politic Partidul Socialiștilor, consideră că împotriva PSRM a fost pornită o campanie de discreditare, coordonată de PDM, care vrea cu tot dinadinsul să treacă în Parlament, unde să formeze o coaliție cu PCRM și cu Partidul Șor. „Iată de ce PCRM și Partidul Șor este arătat zilnic la Prime, Canal 2 și Canal 3. De acea PCRM și Partidul Șor sunt favorizați de sondajele democraților care le dau șanse de a trece în Parlament. Tot de aceea unele dosare pe care le au liderii acestor partide sunt puse „la murat” și tot de aceea aceste partide și multe altele bat doar în PSRM”, susține Bogdan Țîrdea.

Socialistul spune că sistemul mixt, la fel ca și alte sisteme are multe minusuri, însă nu a putut vota împotriva lui, așa încât acesta a făcut parte din programul PSRM. Întrebat fiind dacă sistemul avantajează PDM, candidatul PSRM a spus că statul a fost capturat încă pe timpul sistemului proporțional, iar actualul sistem avantajează toate partidele. La reproșul candidatei comuniste, Elena Bodnarenco, precum că PSRM a început prezentarea candidaților înainte de începerea campaniei electorale, fără a fi pedepsit de CEC, Bogdan Țîrdea a spus că acest lucru a avut loc în timpul „campaniei de informare” cu privire la alegeri, lucru permis de Codul Electoral.

Alexandru Slusari, candidat din partea Blocului Electoral ACUM Platforma PAS și DA este de părere că legea privind modificarea sistemului de vot este neclară și necunoscută pentru cetățeni. Mai e și lipsa de informare. Potrivit lui, oamenii nu înțeleg de ce e nevoie de acest sistem și nici de ce este nevoie de referendum. Campania electorală este una murdară, în contextul în care un activist, Gheorghe Petic, e la închisoare, iar altul, Dinu Plângău, a fost bătut chiar pe scările Comisariatului de Poliție din Edineț. În actuala campanie se apelează la dosare penale, urmărire, filare etc.

„Pentru noi e clară politica lui Plahotniuc, el nu are nicio șansă în Chișinău și alte orașe, dar este concentrat în câteva circumscripții care sunt împărțite cu PSRM. Acolo candidații socialiștilor sunt mai slăbuți și acolo este miza lui Plahotniuc. Acolo unde sunt candidații blocului ACUM sau alți candidați este conectat tot arsenalul pentru a pune piedici. Acolo represiunile au trecut toate liniile roșii”, spune candidatul Blocului Electoral ACUM Platforma PAS și DA. Dânsul a menționat că dacă campania electorală va continua astfel în următoarele trei săptămâni, partenerii externi pot pune problema nerecunoașterii alegerilor.

La dezbateri a fost invitat și un participant din partea Partidului Democrat, concurent electoral cu nr.1 pe circumscripția națională, care nu a dat curs invitației chiar dacă un reprezentant oficial a confirmat recepționarea ei acum șase zile.

La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții sunt invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării