main logo
1084

Alegeri 2019: Cum se folosește urna mobilă conform legii

Alegătorii care în ziua alegerilor, din considerente de sănătate sau din alte motive obiective, nu se pot deplasa la biroul secției de votare pot solicita urna mobilă pentru a vota la locul aflării.

Alegeri 2019: Cum se folosește urna mobilă conform legiiAlegeri pe înțelesul tuturor: Urna mobilă

Pentru aceasta este nevoie să depună o cerere în scris către biroul secției de votare arondat domiciliului. Cererea este semnată de solicitant și se depune la biroul electoral al secției de votare începând cu două săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18:00 a zilei precedente scrutinului. 

În ziua alegerilor, cererile pot fi depuse până la ora 15:00, dacă se prezintă și certificat medical, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Cererile vor fi depuse personal la biroul electoral al secției de votare de către alegătorii care solicită urna mobilă. Cei care se află în imposibilitate de a depune individual cererea, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, o pot transmite prin intermediul unui membru al familiei sau, după caz, pot solicita ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. 

Pe lângă cererea solicitantului, membrul familiei sau asistentul social va trebui să prezinte lucrătorului din cadrul biroului electoral al secției de votare și actul de identitate al persoanei pentru cere se cere urna mobilă.

În ziua scrutinului, începând cu ora 15:00, cel puțin doi membri ai biroului secției de votare se vor deplasa cu urna mobilă de vot și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul. Aceștia pot fi însoțiți de observatori, presă sau de polițist în caz de necesitate.

Persoanele care votează cu urma mobilă vor fi înscriși într-o listă electorală suplimentară, pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secției de votare. În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face menţiunea: „Votat la locul aflării”.

Alegătorii aflați peste hotare nu pot solicita votarea la domiciliu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării