main logo
507

Alegeri 2019. Cerințele tehnice pentru camerele video, aprobate de CEC

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 ar putea fi instalate camere video în secțiile de votare, care vor înregistra urnele de vot, dar și procesul de numărare a voturilor.

Alegeri 2019. Cerințele tehnice pentru camerele video, aprobate de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi cerințele tehnice pentru camerele video care ar trebui să fie achiziționate, urmând să fie ulterior elaborate și reglementările normative. Președinta CEC Alina Russu a precizat că urmează să fie procurate 2.700 de camere video, transmite Știri.md cu referire la Radio Chișinău.

Decizia CEC survine în contextul în care săptămâna trecută premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu membrii Comisei și a propus să fie examinată posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot, pentru  a asigura o transparență maximă.

Asociația Promo-Lex semnalează că astfel se creează „suspiciuni rezonabile privind imixtiunea Prim-ministrului în activitatea CEC prin prezentarea de către acesta și acceptarea imediată și practic punerea în aplicare de către Comisie a unui punct de vedere, pe care autoritatea electorală nu l-a abordat anterior și nu a considerat relevant și necesar de a-l introduce în planurile șale de perfecționare a legislației electorale”.

Promo-Lex consideră intenția de înregistrare video a secțiilor de votare una „pripită și neplanificată, contrară principiului transparenței procesului decizional”. Asociația a publicat și un studiu realizat în baza celor mai frecvente încălcări în ziua scrutinului la alegerile prezidențiale din 2016 și cele locale noi din Chișinău, din 2018, din care reiese că marea majoritate a acestora nu ar fi putut fi monitorizate de camerele video.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării