main logo
825

Alegeri 2019: Cea mai tânără candidată are 22 de ani

Circa 30% din candidații din listele primelor șase partide politice, înregistrate la alegerile parlamentare pe circumscripția națională, sunt tineri.

Alegeri 2019: Cea mai tânără candidată are 22 de aniTinerii în listele partidelor: Cea mai tânără candidată are 22 de ani

Totuși, majoritate dintre aceștia sunt la limita de vârstă, de 35 de ani, și aceștia nu se regăsesc în poziții de top în listele partidelor, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

La această concluzie au ajuns reprezentanții Consiliului Național al Tineretului (CNTM), care au făcut o scurtă analiză la acest subiect.

Reprezentanții CNTM au analizat listele pe circumscripția națională ale primelor șase partide, înregistrate de Comisia Electorală Centrală (CEC): Partidul Democrat (PDM), Blocul ACUM DA PAS, Partidul Comunișitilor (PCRM), Partidul Sociașitilor (PSRM), Partidul Șor (PP Șor) și Partidul Mișcarea Populară Antimafie (PMPA).

Astfel, potrivit CNTM, PP Șor și PMPA au cei mai mulți membri tineri în formațiune, cu 27% și respectiv 25%, pe când PCRM și PDM au cei mai puțini tineri, cu 8% și respectiv 15%.

Cei mai mulți tineri în primele 15 poziții se regăsesc pe lista blocului ACUM DA PAS, cât și pe lista PP „Șor”. Trei din șase partide au doar unul sau nici un tânăr în primele 15 poziții. Acestea sunt: PDM, PSRM și MPA.

Tinerii candidați înregistrați în circumscripția națională au o vârstă medie de 32 ani. Cei mai tineri candidați figurează pe lista partidului ACUM, cu vârsta medie de 30 ani. Cea mai tânără candidată se regăsește în lista MPA și are vârstă de 22 ani.

Din perspectiva de gen, aproximativ jumătate din tinerii candidați și candidate sunt femei, PSRM fiind în frunte cu opt tinere candidate pe lista de partid, iar PP Șor, cu trei tinere în pozițiile de top.

Majoritatea tinerilor candidați este din regiunile urbane (80%). În același timp, cei mai mulți dintre tinerii care figurează pe liste sunt economiști, juriști, politologi de profesie sau vin din domeniul educației, se arată în analiza CNTM.

În acest context, reprezentanții CNTM vin cu recomandări către concurenții electorali:
1. Promovarea tinerilor, în mod meritocratic, în primele 15 poziții din listele candidaților pe circumscripția națională ale formațiunilor politice;
2. Asigurarea incluziunii tinerilor și tinerelor pe listele circumscripțiilor naționale și uninominale în spiritul egalității de gen;
3. Acordarea unei atenții deosebite incluziunii tinerilor din mediul rural în listele electorale;
4. Evitarea dublării numelor de pe circumscripția națională în listele candidaților electorali din circumscripțiile uninominale.

În 2018, tinerii (14-35 ani) au reprezintat 34% din populația stabilă a Republicii Moldova. Tinerii cu drept de vot constituie cca 30% din populație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării