main logo
847

Alegătorii, mai activi decât în 2014. Câți transnistreni au votat

În comparație cu alegerile parlamentare din 2014, astăzi, 24 februarie, cetățenii sunt mai activi.

Alegătorii, mai activi decât în 2014. Câți transnistreni au votat

Către ora 13:00, la secțiile de votare s-au prezentat circa 760 de mii de alegători, ceea ce reprezintă circa 27% din numărul total de alegători înscriși pe listele electorale, în comparație cu 21% la aceeași oră în 2014, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat în cadrul unui briefing de presă că în toate secțiile de votare din 50 de circumscripții uninominale procesul electoral este în plină desfășurare, iar în circumscripția uninominală nr. 51 SUA, Canada, procesul de vot va începe într-o oră. 

Către ora 13:00, peste hotare au votat circa 27.000 de cetățeni moldoveni. În unele secții de votare, cum ar fi cele din Parma, Bologna, Modena, Frankfurt, se înregistrează cozi. 

Cetățenii sunt îndemnați să folosească aplicația diaspora.voteaza.md pentru a vedea cât de aglomerate sunt secțiile și, după caz, să meargă la o altă secție din același oraș unde disponibilitatea e mai înaltă.

În altă ordine de idei, Alina Russu a reamintit că persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secția de votare mai pot solicita și astăzi votarea la locul aflării. Cererile pentru urna mobilă vor fi făcute în scris, până la ora 15:00, și vor fi însoțite de certificat medical.

În ceea ce ține de referendumul consultativ, Alina Russu a menționat că rata de participare la acest exercițiu va fi determinată seara, pentru validare fiind necesară prezența a 1/3 din alegătorii înscriși pe listele electorale.

Referindu-se la unele sesizări cu privire la transportarea organizată a votanților din stânga Nistrului, președinta CEC a declarat că datele privind participarea arată că în circumscripția uninominală nr. 47, or. Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol și-au realizat dreptul la vot 8.359 de alegători, iar în circumscripția uninominală nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender – 7.750 de alegători. 

Prin comparație, în circumscripția nr. 1 or. Briceni au votat 16.000 de alegători. 

Președinta CEC a dat și exemplul circumscripției nr. 31 Chișinău, unde spre ora 13:00 au votat peste 13.000 de alegători.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării