main logo
1126

Alaiba vine cu explicații către HoReCa: Nu avem bani pentru salarii

Deputatul Dumitru Alaiba a venit cu o cxplicație către sectorul HoReCa în legătură cu creșterea TVA-ului pentru serviciile oferite.

Alaiba vine cu explicații către HoReCa: Nu avem bani pentru salarii

Alaiba susține că renunțarea la creșterea cotei ar putea determina FMI să nu ofere ajutor financiar pentru Republica Moldova, transmite Știri.md.

„Să presupunem că renunțăm la creşterea de TVA pentru HoReCA. Din cauza asta, banii de la FMI nu vin, asta adânceşte criza în care suntem, nu avem bani pentru salarii, veniturile oamenilor scad, iar HoReCa pierde şi mai mult din clienți şi din profit. 

HoReCa sunt printre primii afectați de veniturile în scădere a oamenilor. Când ai mai puțini bani, nu renunți la cumpărăturile săptămânale, dar vei renunța la restaurant.

Iată cum, pentru a ne proteja economia, inclusiv (în primul rând?) HoReCa, suntem nevoiți să creştem unele taxe. Ni s-a spus clar - banii de la FMI nu vor veni. Iar de la asta, efectele devastatoare asupra economiei sunt mult mai serioase.

Asta e situația în care suntem. E o situație foarte neplăcută şi o decizie pe care trebuie să o luăm, nu pentru că ne place.

Nu e o sperietoare, nu operez cu sperietori. Nu e exagerare în niciun fel, este un scenariu pe cât se poate de real.

Niciodată decizia de a creşte impozitele celor ce muncesc nu e una uşoară.

O să compensăm în alte parte. O să le ajutăm să economisească pe alte linii. Sunt foarte multe locuri unde antreprenorii pierd bani fără sens, din cauza unui stat paranoic plin de birocrați care, în loc să ajute antreprenorii, luptă cu ei, uneori, pe viață şi pe moarte”, a scris deputatul pe o rețea socială.

Știri.md reamintește că Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) a îndemnat localurile de agrement să-și sisteze astăzi activitatea cu începere de la ora 10:00, pentru 30 de minute, în semn de protest.

Președinta MĂR, Aneta Zasavițchi, a îndemnat toate localurile din țară să se alăture protestului pentru a opri majorarea cotei. „Noi suntem siguri că există și alte soluții”, spune președintele MĂR.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor a difuzat o notă informativă în care arată că reducerea TVA de la 20% la 10% pentru livrările efectuate de către hotele, restaurante şi cafenele (HoReCa), în octombrie 2018, de către Guvernul Filip, a creat distorsiuni pe lanţul valoric şi nu a schimbat spre bine situaţia din sector.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării