main logo
674

Alaiba îi răspunde lui Chicu: Prin privatizarea Metalferos, monopolul nu dispare

Deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, a venit cu o reacție după ce premierul Ion Chicu că a declarat că scoaterea la privatizare a companiei Metalferos va însemna „cu un monopol mai puţin în ţară”.

Dumitru Alaiba: Prin privatizarea Metalferos, monopolul nu dispareFoto: știri.md

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Alaiba a scris că prin privatizare un monopol nu dispare, transmite Știri.md.

"Domnule prim-ministru, „monopol” înseamnă atunci, când o companie e prea mare și domină piața. Asta e rău. Vă explic în cuvinte mai simple, nu intrăm în tehnicalități.

Prin privatizare un monopol nu dispare. El trece din proprietate publică în proprietate privată. Dar rămâne monopol și chiar se consolidează. În țara noastră există multe monopoluri private de facto sancționate de stat.

Atunci când statul nu întreprinde acțiuni clare pentru a distruge monopolurile, sau când le crează legi favorabile ca să le mențină puternice, asta înseamnă că statul protejează monopolurile, chiar dacă ele sunt „private”.

Acum statul are toate instrumentele să intervină direct pentru a demonopoliza această piață. Dacă privatizați așa cum este, nu va fi posibil de luat decizii executive pentru a demonopoliza piața asta. Întâi demonopolizare, după asta privatizare. În niciun caz invers", s-a adresat deputatul premierului.

Știri.md amintește că premierul Ion Chicu a anunțat că întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare. Potrivit lui Chicu, după vânzarea întreprinderii, în țară va fi cu un monopol mai puțin.

Anterior, Igor Dodon a anunțat că i-a propus lui Ion Chicu să scoată la privatizare Metalferos să nu fie învinuit cineva.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării