265
0
Alaiba, către guvernatorul BNM: Încălcați legea și ne sabotați
265
0

Dumitru Alaiba susține că guvernatorul BNM încalcă legea și sabotează activitatea deputaților.

Asta după ce Octavian Armașu a declarat astăzi că raportul Kroll 2 nu poate fi publicat din motiv că acesta se află la Procuratura Generală și că se arată surprins de insistența deputaților ACUM, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

„Încălcați legea și ne sabotați activitatea de deputați. S-a cam reînalbăstrit Banca Națională după plecarea lui Sergiu Cioclea. Pentru a proteja independența instituției, Octavian Armașu trebuie demis”, a scris deputatul fracțiunii PAS, Dumitru Alaiba, pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a susținut astăzi că din furtul bancar s-au recuperat 2 miliarde 285 de milioane de lei din creditul de urgență în valoare de 14 miliarde de lei. De asemenea, dânsul susține că se arată surprins deinsistența deputaților ACUM de a-l publica, în timp ce raportul se află pe mâna Procuraturii Generale, nu la BNM.

Guvernatorul BNM a explicat că raportul nu poate fi publicat din motiv că acesta se află la Procuratura Generală.

„BNM a primit mai multe solicitări din partea unor deputați să publice raportul Kroll 2. Sunt surprins că cu această insistență sunt acest solicitări, deoarece banca în nenumărate ori a anunțat că acest raport a fost preluat de procuratură în luna martie 2018. BNM nu deține acest raport”, a mai menționat Armașu.

Amintim că BNM acum 2 ani a publicat doar o sinteză în 57 de pagini, în care se oferă detalii despre cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

Iar la data de 23 martie 2018, Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Însă Procuratura Anticorupție susține că raportul nu va fi publicat.

În comunicatul Procuraturii s-a menționat că raportul KROLL este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, ex-șeful instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document.


Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter