568
0
Ala Nemerenco, despre separarea ministerelor: Este o idee bună
568
0

Ala Nemerenco susține inițiativa prim-ministrului Maia Sandu și consideră necesară separarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în două instituții diferite.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR. Potrivit Alei Nemerenco, nu este posibilă acoperirea tuturor problemelor din domeniu, fuzionarea contribuind la „frânarea din mișcare” a activității instituției, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

„Este o idee bună și susțin ideea doamnei prim-ministru. Trebuie să ne separam pașnic și prietenește, să fim foarte concentrați pe anumite domenii și să încercăm să soluționăm strict. Nu trebuie să pierdem din viteza cu care am început. Sunt domenii foarte largi care nu-i permit ministrului și echipei pe care o are să le acopere”, a declarat Ala Nemerenco. 

„Aceste mari domenii: sănătatea și protecția socială sunt două mari probleme dacă le punem împreună, ele frânează din mișcare. Dacă o iei de la principiul sănătate, de la înțelegerea conceptuală și principiala, sănătatea este pe alături de domeniul social. Fals. Oamenii se axează pe probleme lor. Nu cred ca este posibilă acoperirea problemelor chiar și cu miniștri și viceminiștri. Astfel, ministerele pierd din viteza”, a mai adăugat ministrul.

Nemerenco a subliniat că există practici de fuzionare a ministerelor, însă în țări mult mai dezvoltate decât Republica Moldova. 

„Aceasta nu este prima experiență pentru Republica Moldova, noi am am mai avut o dată fuzionat acest Minister, după care el a divorțat în mod pașnic. Din toata experiența mea de lucru, pentru că am lucrat cu diferite ministere în diferite țări, am observat că mai există așa prctici, dar nu se întâmplă în țări cu un nivel de dezvoltare ca al R. Moldova, ci în țări ca Japonia sau Finlanda.”

Reamintim că prim-ministrul Maia Sandu a declarat că fuzionarea celor două ministere „a fost o decizie proastă” și este necesară revenirea la forma inițială, de până la reforma implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter