main logo
579

Adunarea Populară din Găgăuzia ar putea activa în baza unui nou regulament

Adunarea Populară din UTA Gagauz-Yeri (APG) intenţionează să-şi modifice propriul regulament, "fapt ce va îmbunătăţi activitatea forului legislativ din autonomie".

Adunarea Populară din Găgăuzia ar putea activa după un nou regulamentFoto: deschide.md

Noul proiect a fost elaborat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, fiind prezentat de preşedintele APG, Vladimir Kîssa, după care a fost examinat în Comisia de specialitate pentru regulament, numiri, imunităţi şi etică, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Conform mediilor de informare din UTA Gagauz-Yeri, în prezent, „multe dintre atribuţiile APG nu sunt realizate în deplină măsură, în mare parte din cauza insuficienţei deputaţilor şi lipsa de timp pentru o examinare calitativă a proiectelor de decizie, audierilor publice, aprecierea iniţiativelor legislative etc.”.

Conform noului regulament, conducerea Adunării Populare, membrii prezidiului, vor activa permanent în organul legislativ al autonomiei găgăuze, la fel ca şi preşedinţii şi vicepreşedinţii comisiilor de specialitate.

De asemenea, regulamentul modificat al APG prevede reexaminarea împuternicirilor speakerului Adunării Populare, or, acesta nu va mai îndeplini funcţii administrative şi operaţionale, care urmează să revină aparatului APG. Şeful aparatului Adunării Populare va fi desemnat în funcţie în urma unui concurs.

Totodată, numărul Comisiilor de specialitate se va reduce la cinci, iar deputaţii vor putea activa în cel puţin două comisii concomitent.

Vicepreşedintele Comisiei pentru regulament, numiri, imunităţi şi etică, Mihail Jelezoglo, a îndemnat  toţi participanţii la dezbateri publice să vină cu mai multe propuneri pentru modificarea regulamentului Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri.

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia (Gagauziyanin Halk Toplușu) este autoritatea reprezentativă și legislativă a Unității Teritoriale Autonome cu statut special Gagauz-Yeri, parte componentă a Republicii Moldova. APG se compune din 35 de deputați, aleși pentru un mandat de patru ani, în circumscripții teritoriale uninominale, prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării