main logo
4327

Aderarea la UE: R. Moldova începe cea de-a două etapă a negocierilor

R. Moldova a dat startul celei de-a doua etape a negocierilor de aderare - screening-ul bilateral, iar cu acest prilej, țara noastră găzduiește în aceste zile o delegație numeroasă a Comisiei Europene.

Aderarea la UE: R. Moldova începe cea de-a două etapă a negocierilorFoto: gov.md

Potrivit autorităților, evaluarea legislației naționale a început cu cel mai important grup de capitole - Valori fundamentale. Astfel, pe parcursul zilei de azi și mâine, funcționarii publici de la Chișinău prezintă și analizează, împreună cu echipa Comisiei Europene, Capitolul 5 - Achiziții publice, un domeniu esențial pentru buna funcționare a oricărui stat democratic, care se referă la utilizarea eficientă a banilor publici, transmite Știri.md.

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a salutat prezența oficialilor europeni, subliniind importanța acestui eveniment pentru R. Moldova.

„Mă bucur că sesiunea de azi are loc la Chișinău, oferindu-le colegilor din Comisia Europeană ocazia de a se familiariza și mai bine cu țara noastră. Această zi constituie începutul unei noi etape pe drumul european al R. Moldova - drumul către pace, libertate, prosperitate și securitate”, a spus Cristina Gherasimov.

La rândul său, Comisarul european pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhelyi, a reafirmat angajamentul și sprijinul UE pentru procesul de aderare a R. Moldova, menționând că implementarea acquis-ului comunitar va aduce și mai multe beneficii cetățenilor noștri.

„Achizițiile publice, reglementate de Capitolul 5, sunt fundamentale pentru succesul negocierilor de aderare. Punerea în aplicare a acestor reguli nu doar va asigura transparența și corectitudinea, dar și va facilita și accesul rapid la fonduri UE, sprijinind astfel planul economic și de investiții al Republicii Moldova. Este un pas esențial pentru ca cetățenii să beneficieze de avantajele Uniunii Europene cât mai curând posibil”, a spus Oliver Varhelyi.

De menționat că deschiderea oficială a negocierilor de aderare a avut loc pe 25 iunie, la Luxemburg, atunci când s-a desfășurat prima conferință interguvernamentală R. Moldova - Uniunea Europeană.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării