main logo
1101

Aderarea la UE. Popescu, în Suedia: Am devenit membrii ECFR

Ministrul de Externe, Nicu Popescu și ministra de Interne Ana Revenco au efectuat o vizită în Suedia, în contextul aderării R. Moldova la UE.

Aderarea la UE. Popescu, în Suedia: Am devenit membrii ECFR

În cadrul vizitei miniștrii au avut mai multe întrevederi și discuții. Totodată, Revenco și Popescu au devenit membrii Consiliului European pentru Relații Externe - ECFR, transmite Știri.md.

„Am efectuat o vizită în Suedia, țară care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, pentru a promova și accelera procesul de aderare al țării noastre la Uniunea Europeană. În cadrul vizitei, am avut întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului Suedez și am participat și la conferința anuală a Consiliului European pentru Relații Externe - ECFR, unde am susținut un discurs despre viitorul securității europene. În acest sens, împreună cu Ana Revenco - Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, am devenit membri ai ECFR.

În cadrul conferinței, am vorbit despre reușitele țării noastre în contracararea diverselor tipuri de amenințări hibride care s-au intensificat odată cu invazia brutală a Federației Ruse în Ucraina. O Europă mai sigură este o Europă în care și Moldova, și Ucraina sunt parte a Uniunii Europene. 

La întrevederea bilaterală cu Ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Tobias Billstrom, am discutat despre necesitatea avansării în procesul nostru de aderare la UE, mulțumindu-i, totodată, pentru tot sprijinul Suediei acordat în ultimele șase luni, perioadă în care țara sa a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene.

Cu Jessika Rosswall, Ministra pentru Afaceri Europene, și Christian Danielsson, secretar de stat din același Minister am vorbit depre cooperarea strânsă între țările noastre în vederea aderării la UE, dar și despre eventuale proiecte comune, în special în ceea ce privește schimbul de experiențe cu angajații structurilor de stat care se ocupă de afaceri europene. Am analizat în detaliu progresele semnificative făcute de țara noastră în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Actualmente, Republica Moldova pregătește transmiterea contribuțiilor sale actualizate către UE pâna pe 21 iunie.

În marja conferinței am avut mai multe întrevederi și cu alți invitați și oficiali. M-am bucurat să îl revăd pe fostul Prim-Ministru al Suediei și un bun prieten al țării noastre, Carl Bildt, care a apreciat progresul demonstrat de țara noastră în ultimii ani. Tot la Stockholm, împreună cu Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, am avut o întrevedere cu Jim O'Brien, șeful departamentului privind coordonarea sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Recentele sancțiuni americane asupra oligarhilor din țara noastră și a indivizilor străini care încearcă să destabilizeze Republica Moldova reprezintă un pas important în eforturile noastre comune de a menține stabilitatea și ordinea publică în țara noastră.

Toți interlocutorii au felicitat țara noastră pentru buna organizarea a Summit-ului Comunității Politice Europene și au reiterat sprijinul ferm al Suediei în accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE”, a declarat ministrul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării