main logo
3082

ACUM propune crearea unui grup comun de lucru cu PSRM

Blocul ACUM consideră oportună crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare ale blocului și PSRM, mandatați să discute, până pe 25 aprilie, despre inițiativele legislative de dezoligarhizare a statului și îmbunătățirea vieții oamenilor.

ACUM propune crearea unui grup comun de lucru cu PSRM

Declarația a fost făcută de președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, după ședința Consiliului Blocului ACUM, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Din partea ACUM, în grup sunt delegați Oazu Nantoi, Mihai Popșoi, Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari, Chiril Moțpan și Igor Munteanu. Potrivit lui Andrei Năstase, Blocul ACUM așteaptă în continuare un angajament public din partea PSRM cu privire la neadmiterea, nici acum, nici pe viitor, a unei coaliții cu PDM. 

ACUM mai spune că pledează pentru neadmiterea alegerilor anticipate.

Blocul ACUM consideră necesară deblocarea activității Parlamentului prin reluarea ședinței de constituire, crearea organelor de lucru, stabilirea acțiunilor prioritare, inclusiv revenirea la sistemul proporțional de vot, adoptarea proiectelor de dezoligarhizare, completate astăzi cu alte cinci inițiative, și restabilirea statului de drept.

Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, inițiative noi prevăd modificarea Legii cu privire la Procuratură, în partea ce ține de eliberarea din funcție și numirea unui procuror independent; modificarea Legii cu privire la funcționarul public, în partea ce vizează demiterea funcționarului public care a făcut agitație electorală în perioada muncii. 

De asemenea, va fi înregistrat un proiect de abrogare a Legii cetățeniei prin investiție, de modificare a Codului Electoral, pentru a preciza modalitatea de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale, dar și un proiect de modificare a Legii cu privire al Banca Națională, în partea ce ține de revocarea guvernatorului BNM.

Potrivit liderei PAS, Maia Sandu, grupul de lucru propus nu înseamnă formarea unei coaliții cu PSRM. Prin gestul de astăzi ACUM vrea „să înțeleagă dacă cei de la PSRM vor să participe la procesul de dezoligarhizare a statului votând pachetul de legi”. Politiciana mai spune că Blocul nu discută partajarea ministerelor și că este gata să-și asume responsabilitatea pentru un guvern minoritar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării