main logo
383

ACUM: Proiect de lege privind abrogarea legii cetățeniei prin investiție

Deputații Blocului ACUM consideră că așa-numita lege a „cetățenie prin investiție” trebuie abrogată, deoarece aduce daune substanțiale și comportă numeroase riscuri.

ACUM: Proiect de lege privind abrogarea legii cetățeniei prin investițieACUM: Proiect de lege privind abrogarea legii cetățeniei prin investiție

Potrivit lor, legea „creează cetățenia virtuală, pentru care se aplică Constituția doar în sens achizitiv, însă fără a intra în sfera de îndatoriri fundamentale, pe care alți cetățeni trebuie să e îndeplinească, în conformitate cu prevederile constituționale”. Parlamentarii formațiunii au organizat miercuri, 8 mai, consultări publice pe marginea proiectului de abrogare, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„După ce a lăsat Republica Moldova fără finanțare externă, din cauza abuzului și a comportamentului antidemocratic, această guvernare, regimul oligarhic mai bine zis, încearcă să atragă resurse financiare și investiții prin metode dubioase. Una dintre aceste metode dubioase este încercarea de a vinde cetățenia Republicii Moldova contra unei sume de o sută de mii de euro sau contra unei investiții de 250 de mii de euro”, a declarat co-președinta Blocului ACUM, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate. În opinia sa, această lege a fost adoptată într-un mod netransparent și în lipsa unor dezbateri publice autentice, astfel și procedura de acordare a cetățeniei contra bani este una netransparentă.

Deputatul fracțiunii parlamentare ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari, a menționat că Moldova, cu regret, este campionul Europei la profanarea bunelor practici internaționale. „Ce ar trebui să întreprindă o guvernare responsabilă dacă își dorește să atragă investiții? Să asigure un climat investițional favorabil afacerilor, să edifice un stat de drept, să combată corupția mare, să creeze infrastructură modernă, să micșoreze presiunea organelor de control businessului, să nu admită migrația masivă a populației active”, a notat deputatul.

Prezent la eveniment, expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, susține că „de rând cu alte scheme, anume legea cetățeniei, în varianta în care a fost promovată în Moldova, prezintă  riscul să fie un coridor de spălare de bani de origine murdară”. „Recomandarea noastră, a Transparency International Moldova, către toți cei care au posibilitate să ia decizii în Republica Moldova, este să oprească această lege”, a notat expertul.

Daniel Goinic, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice, a spus că autorii legii menționează că mai multe state au asemenea practici de acordare a cetățeniei contra investiții, însă, de fapt, aceste state acordă permise de ședere sau dreptul de ședere permanentă. Potrivit lui, de exemplu în cazul SUA, investițiile se fac în sectoare necesare societății. Iar pentru a obține acest permis de ședere permanentă, este necesară implicarea a 500 de mii de dolari în diferite localități unde este mai puțin populație sau unde există necesitate socială. 

„Un alt aspect pe care am dori să-l enunțăm ține de posibilitatea legalizării mijloacelor cu proveniență dubioasă. Neștiind cine sunt persoanele, nu știm ce tip de bani investesc în țara noastră și ulterior, peste un anumit timp, ei își întorc banii deja curați, cu alte cuvinte, dar și cu un profit”, a mai spus Daniel Goinic.

Reprezentanții Blocului ACUM spun că anularea acestei legi este în interesul cetățenilor. De aceea, votanții trebuie să facă presiuni asupra parlamentarilor ca să susțină inițiativa de abrogare. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării