main logo
639

ACUM: Procurorul general servește interesul celor de la putere

Legea care reglementează instituția Procurorului General nu este funcțională, iar procurorul general servește interesul celor aflați la putere.

ACUM: Procurorul general servește interesul celor de la putereFoto: Stiri.md

Este opinia unui grup de deputați ai Blocului ACUM Platforma PAS și DA. Aceștia au inițiat consultări publice, unde au fost propuse spre dezbatere o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Prezentă la consultări, Maia Sandu, lidera PAS, a precizat că proiectul de lege propus oferă o soluție prin care să fie spart cercul vicios al controlului oligarhic asupra Procuraturii. 

Potrivit Maiei Sandu, Procuratura a devenit un instrument de luptă politică și economică, prin care se încearcă debarasarea de concurenții celor care o controlează. Președintele PAS a mai specificat că numirile la Procuratură au fost făcute pe criterii politice, pe loialitate față de regim.

„Evident, nicio lege, oricât de bună ar fi ea, nu poate să asigure independență și profesionalism atunci când oamenii responsabili cu punerea în aplicare a acestei legi au alte intenții decât cele care sunt scrise în lege”, a spus Maia Sandu.

La rândul lui, liderul PPPDA, Andrei Năstase, a afirmat că legea în vigoare nu este respectată. „Procurorul general actual este din sistem, a slujit vechile guvernări, regimul comunist, îl slujește și pe cel de acum. Ne-am propus ca funcțiile în Procuratură să fie ocupate pe bază de concurs”, a spus Andrei Năstase.

Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, jurist PAS, Procuratura are restanțe în implementarea reformelor încă din anul 1995. Blocul ACUM propune un proiect de lege care are șapte prevederi cu rol de reformare a instituției Procurorului General. ACUM propune ca procuror general să poată deveni și o persoană care nu deține cetățenia Republicii Moldova. „Astfel, procuror general poate deveni și un procuror dintr-un stat european”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

Concursul pentru ocuparea funcției de procuror general nu trebuie să fie atribuția exclusivă a Consiliului Superior al Procuraturii, a mai spus deputatul. Pe lângă membri ai CSP, în selecția procurorului general trebuie să fie implicați membri proveniți din societatea civilă și chiar experți internaționali. 

O altă modificare propusă se referă la majorarea numărului de membri în componența CSP. „În formula actuală, CSP staționează în aplicarea prevederilor legii. Noii membri trebuie aleși în CSP printr-un proces transparent. CSP trebuie să poată înceta mandatul procurorului general dacă constată că acesta a fost numit în funcție cu încălcarea legii”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

Potrivit deputatului, Blocul ACUM Platforma PAS și DA a depus proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură la secretariatul Parlamentului, dar acesta nu poate ajunge în plen până la alegerea președintelui legislativului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării