main logo
613

ACUM, despre referendumul din ziua alegerilor: Nu pierdeți timpul. E ilegal

Blocul ACUM, format din Partidul Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate, și-a îndemnat alegătorii să ignore referendumul consultativ care va avea loc în ziua alegerilor parlamentare din 24 februarie curent.

Blocul ACUM, despre referendum: Nu pierdeți timpul. E ilegal

Președintele PPDA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă, a citit poziția blocului ACUM cu privire la desfășurarea referendumului. Acesta a spus că plebiscitul este ilegal, iar vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a îndemnat oamenii „să nu-și piardă timpul cu acest referendum”, transmite Știri.md cu referire la Agora.

„Potrivit Codului Electoral, în vigoare până la data de 30 decembrie 2018, referendumul republican nu putea avea loc cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor. Începând cu 30 decembrie 2018, această normă a fost modificată de o majoritate parlamentară controlată de regimul lui Plahotniuc, cu promulgarea ulterioară de către vasalul acestuia, Igor Dodon. Astfel, aceștia au stabilit, contrar spiritului legii, că referendumul republican poate avea loc în aceeași zi în care se desfășoară alegerile. Stabilirea datei referendumului s-a produs prin hotărârea Parlamentului din 30 noiembrie 2018, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 7 decembrie 2018. Astfel, la data adoptării acestei hotărâri, legea nu prevedea posibilitatea organizării unui referendum în ziua alegerilor, împrejurări în care această hotărâre contravine legii și urmează să fie recunoscută nulă. În mod similar, și rezultatele acestui referendum vor fi recunoscute nule”, a declarat Andrei Năstase.

Președintele PPDA a mai spus că „blocul ACUM nu dorește să participe la acțiuni ilegale, nici să fie un complice la irosirea banului public pentru un referendum declanșat contrar cadrului legal în vigoare”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării