303
0
ACUM cere anularea legii ce permite deschiderea benzinăriilor duty free
303
0

Blocul ACUM va înregistra o inițiativă la Parlament prin care vor cere abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor duty free.

Despre aceasta a anunțat juristul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Precum am anunțat în live-ul făcut cu ceva timp în urmă, astăzi, împreună cu colegii din Blocul ACUM, vom înregistra în Parlament o inițiativă legislativă care prevede abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor duty free. Dacă vă aduceți aminte, în vara anului 2018, Partidul Democrat a votat o lege (Legea nr.172/2018 pentru modificarea unor acte legislative - art.XVI pct.6 și pct.11) potrivit căreia, în punctele de trecere a frontierei, se permite vânzarea produselor petroliere - a benzinei și motorinei - care ar fi scutite de plata accizelor și T.V.A. (adică benzinării duty free). Legea a votat votată ”pe sub masă”, adică în mod netransparent, amendamentul aparținând unui deputat anonim pe nume Vladimir Cernat”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

„De ce este necesară anularea acestei legi?

1) Legea este neconstituțională. Conform prevederilor constituționale, orice lege sau amendament care micșorează veniturile bugetare poate fi adoptată doar dacă este acceptată de Guvern. În cazul acestei legi, chiar și Guvernul a fost împotrivă (a oferit aviz negativ).

2) Legea contravine atât angajamentelor asumate de R. Moldova față de UE, cât  și regulilor care sunt valabile în UE. Într-un document al Consiliului de Cooperare Vamală Europeana care datează încă din 1960, este prevăzut expres că magazinele duty free pot funcţiona numai în aeroporturi, porturi maritime şi la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic internaţional. Adică de principiu nu pot exista puncte de comercializare a produselor la intrarea în țară de până la punctul de trecere a frontierei.

3) Legea generează prejudicii majore bugetului de stat. Conform unor calcule efectuate de jurnaliștii de la Mold-street, în situația în care se vor deschide doar 10 benzinării, pierderile bugetului statului ar putea fi de aproape 100 de milioane lei. Astfel, prejudiciile bugetare urmare implementării acestei legi vor fi enorme, de ordinul miliardelor de lei”.

Amintim că benzinăriile duty free au devenit lege în R. Moldova în urma unui concurs de circumstanţe dubioase. Potrivit, Ziarului de Gardă, amendamentul care a facilitat modificarea legislaţiei a fost propus de un deputat „neafiliat”, fiind votat în lipsa unei expertize anticorupţie, în lipsa dezbaterilor în plenul Parlamentului şi în lipsa unui aviz pozitiv al Guvernului.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter