main logo
536

Activități de comemorare a victimelor Holocaustului, la Chișinău

Programul activităților de comemorare a victimelor Holocaustului a fost discutat în cadrul unei întrevederi a președintelui Parlamentului Andrian Candu cu președintele Comunității evreiești din Republica Moldova, Alexander Belinkis și cu reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Activități de comemorare a victimelor Holocaustului, la ChișinăuActivități de comemorare a victimelor Holocaustului, la Chișinău

Pe 29 ianuarie, parlamentul, împreună cu guvernul și Comunitatea evreiască din Moldova, vor desfășura un șir de activități dedicate memoriei Holocaustului, transmite Știri.md

Programul va debuta în dimineața zilei, cu un miting-recviem de comemorare a victimelor Holocaustului. În aceeași zi, parlamentul va organiza o masă rotundă și va găzdui o expoziție de fotografii în memoria victimelor Holocaustului.

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. 

Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia. Conform datelor raportului, doar în anul 1941 între 45.000 – 60.000 de evrei au fost omorâți în Basarabia și Bucovina, iar circa 105.000 – 120.000 evrei și romi au murit ca rezultat al expulzărilor în regiunea transnistreană. 

Ziua naţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual în Republica Moldova, din 2015, conform unei hotărâri aprobate de parlament.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării