main logo
1633

A cincea zi de proteste. Oamenii spun că primesc între 250 și 500 de lei pe zi

Grupuri de susținători ai Partidului Democrat pichetează non-stop, pentru a cincea zi, sediile Guvernului, Procuraturii Generale, Curții Constituționale, ale ministerelor de Interne, Justiției, de Externe și al Postului de Televiziune Moldova 1.

A cincea zi de proteste. Oamenii spun că primesc între 250 și 500 de leiFoto: Știri.md

Ei spun că sunt nemulțumiți de formarea unei noi majorități parlamentare și a noului guvern. Reporterul Anticorupție.md a constatat că printre manifestanți sunt și minori, transmite Știri.md.

Simpatizanții PDM, în mare locuitori de la sate, sunt puși în situația să înfrunte canicula, iar gazonul din preajma instituțiilor statului a devenit un refugiu pentru majoritatea dintre ei. Unii stau culcați direct pe asfalt, căutând umbră. În orele de amiază, havuzul de lângă Casa Guvernului devine neîncăpător pentru cei care vor să se răcorească. În apropiere pot fi văzute grămezi de gunoi, caserole, pungi și sticle de plastic, pe care nu au reușit să le evacueze muncitorii de la salubrizare.

Organizatorii, persoane din partea PDM și a Partidului Șor, îi aprovizionează cu hrană fast-food de trei ori în zi și cu apă. Cei aduși să sprijine PDM spun că sunt mulțumiți de felul cum sunt tratați, dar nu prea știu de ce stau în fața instituțiilor statului. Cea mai mare parte dintre ei preferă să tacă și își ascund fețele când sunt filmați. Atunci când apare vreun jurnalist cu camera, intervine cineva dintre organizatori. De cele mai multe ori, aceștia manifestă agresivitate când sunt întrebați pentru ce protestează.

Un bărbat din Ungheni ne-a declarat că a venit să își caute de lucru. Cineva i-a promis că îl va ajuta să se angajeze la muncă într-o gospodărie particulară. Unii dintre manifestați spun că ar primi plată pentru zilele în care stau la această acțiune. Ei spus că reprezentanții PD și ai Partidului Șor organizează deplasarea lor la Chișinău și înapoi și le plătesc pentru asta.

În privința remunerării oferite de PDM, se vehiculează diferite sume. Mai multe persoane au comunicat reporterului Anticoruptie.md că li s-a promis 500 de lei pentru o zi și 50 de euro pentru o noapte. Un bărbat în Nisporeni ne-a spus că i s-a propus 150 de lei, un alt bărbat venit de la Briceni susține că i s-a dat 250 de lei pentru o zi. Chiar și așa, ei spun că le este convenabil să vină să stea toată ziua la Chișinău pentru această sumă, de vreme ce plata pentru o zi de lucru în câmp este în medie 200 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării