1333
0
600 de procurori au trimis un mesaj în extern: Nu acceptăm să fim intimidați
1333
0

Procurorii din Republica Moldova au semnat o scrisoare pe care au expediat-o unor structuri din afară în care se plâng de încercările de a-i readuce sub influența politicului.

Foto: google.com

„Acest apel vine pe fundalul încercărilor insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția noastră să fie controlată politic”, este una dintre temerile celor peste 600 de procurori care au semnat scrisoarea, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Acuzatorii mai sunt alarmați de faptul că aceste inițiative sunt promovate într-o „situație de profundă criză politică, când deciziile se adoptă pripit, fără discuții publice, fără o expertiză obiectivă și fără analiza impactului acestor inițiative asupra principiilor fundamentale care guvernează activitatea Procuraturii”.

De asemenea, procurorii vorbesc despre activitatea lor din ultimii ani, de după reformă, și menționează că rezultatele au fost apreciate atât de societatea civilă, cât și de organismele internaționale.

„Nu acceptăm să fim intimidați prin presiuni venite din partea politicului. (…) Reafirmăm că instituția Procuraturii rămâne detașată de tot ce se produce în viața politică, noi nu dăm aprecieri situației politice din țară și continuăm să veghem la respectarea Legii, prin exercitarea competențelor legale”, semnează cei 612 procurori din 637.

Recent, Parlamentul condus de Zinaida Greceanîi, a votat pentru un șir de modificări la Legea Procuraturii, care prevăd, printre altele, că la funcția de procuror general poate candida și o persoană din extern. 

Anterior, reprezentanții blocului ACUM, autorii proiectului de lege, au sugerat că și-ar dori ca astfel în fruntea procuraturii din Moldova să ajungă, inclusiv Laura Kodruța Kovesi, fostă șefă a DNA.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter