main logo
484

5 mln de euro, alocate de UE în implementarea Acordului de Asociere

Cinci milioane de euro vor fi alocate pentru susținerea Guvernului Republicii Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere, a anunțat Peter Michalko.

5 mln de euro, alocate de UE în implementarea Acordului de Asociere

Anunțul a fost făcut la întâlnirea cu premierul Chicu, transmite Știri.md.

Cei doi au discutat despre situația economică în Republica Moldova și Uniunea Europeană și evoluția situației epidemiologice.

Au fost trecute în revistă progresele înregistrate în realizarea angajamentelor Republicii Moldova din cadrul Acordului de Asociere RM-UE, printre care au fost elaborate și aprobate 25 de acte normative menite să transpună legislația europeană.

Pentru a impulsiona procesul de implementare a condiționalităților aferente asistenței macrofinanciare din partea UE, Guvernul a definitivat și aprobat în regim prioritar legea privind achizițiile în sectorul energetic, al apei, al transporturilor și al serviciilor poștale, precum și legea referitoare la constatarea încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului, cu modul de aplicare a sancțiunilor.

Comitetul de Asociere RM - UE desfășurat pe data de 19 februarie 2020 la Chișinău a constituit o platformă importantă pentru dialog și confirmarea angajamentului autorităților de a progresa în cooperarea cu UE.

UE a transmis autorităților RM o listă de 8 acțiuni pe termen scurt ca precondiție pentru reluarea dialogului politic în format deplin și debursarea tranșei II a Asistenței Macro-financiare (programul existent).

A fost înregistrat progres în crearea echipei comune de investigație RM-Letonia pe dosarul fraudei bancare.

A fost înregistrat un proiect de lege pentru abrogarea Programului Cetățenie prin investiții care acum e în proces de avizare.

Sunt în proces de realizare acțiuni aferente Strategiei de reformă în sectorul justiției și reformei CSM.

Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței au fost sesizate să prezinte propuneri referitoare la desfășurarea evaluării peer-review.

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a aprobat proiectul legii cu privire la organizațiile necomerciale, care urmează să fie dezbătut în ședința plenară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării