main logo
2153

32 de ani de la primele alegeri prezidențiale în Moldova: Scurtă istorie

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 1991 au avut loc pe 8 decembrie. Mircea Snegur a fost singurul candidat propus pentru alegeri și a fost ales fără opoziție.

32 de ani de la primele alegeri prezidențiale în Moldova: Scurtă istoriePoză simbol

Alegerile au avut loc pe fondul tensiunilor etnice, cu separatiștii din Găgăuzia și Transnistria, declarând că nu vor participa la scrutin, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

La acel moment, în Moldova încă nu era format un sistem pluripartidist. Partidul Comunist a fost interzis imediat după puciul din august 1991, iar Frontul Popular era o mișcare puternică, cu fluctuații permanente de cadre. 

Primele alegeri prezidențiale din istoria Republicii Moldova au demarat cu un singur candidat - Mircea Snegur. Candidatul a venit în fața alegătorilor cu un program electoral complex și echilibrat. Aproape două milioane de alegători au votat pentru Mircea Snegur, ceea ce a constituit peste 98%.

Pe țară a fost înregistrat un rezultat record care n-a mai fost repetat în istoria contemporană a Republicii Moldova. Mircea Snegur rămâne în istorie ca fiind primul președinte al Republicii Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării