main logo
36952

Imagine din satelit: Norul toxic a acoperit Moldova. Precizări oficiale

Norul toxic, aruncat în atmosferă de erupţia vulcanului din insula spaniolă La Palma, a ajuns inclusiv în România și Republica Moldova. Cel puțin așa arată datele furnizate de sateliți, care indică nivel moderat de poluare cu sulf în țara noastră.

Imagine din satelit: Norul toxic a acoperit Moldova. Precizări oficiale

Contactată de Știri.md, Marina Lungu, șef direcție în cadrul direcției generale a Laboratorului pentru calitatea aerului, a declarat că, deocamdată, în Republica Moldova totul este în regulă la acest capitol.

"Până la moment nu s-a înregistrat nimic din poluări excepționale la careva indicatori. Până când la noi totul este în regulă până la ziua de astăzi, însă totul depinde de condițiile meteorologice, de direcția și viteza vântului și de alți parametri", a explicat Marina Lungu.

Contactat de Știri.md, Ghenadie Roşca, şeful direcției prognoze meteo, ne-a spus că din punct de vedere meteorologic nu este pericol ca concentrația de aer poluat să crească în R. Moldova din cauza erupţiei vulcanului din insula spaniolă La Palma.

"Pentru că circulația aerului este predominantă mai mult din partea de nord, fiindcă pe partea de est avem ciclonul care ne-a adus vremea rece din zilele precedente și respectiv, având rotația împotriva acului ceasornicului, ne aduce circulația din nord. 

Și avem un anticiclon în partea de nord a Europei, în Scandinavia, și acesta la fel ne aduce curenți din partea de nord, respectiv noi suntem sub influența de nord și în următoarele zile practic va fi cam aceeași circulație. 

Din acest motiv, vremea se va menține cu temperaturi de la +18 grade. Ceea ce ține de România, la ei curenții de aer predomină mai mult din partea de vest, dinspre Sicilia și din acest motiv ei vor fi sub influența fumului de la vulcan.

La noi nu este pericol ca concentrația de aer poluat să crească. Se va opri mai mult în România", a explicat Ghenadie Roșca.

Potrivit specialiștilor din România, norul de dioxid de sulf şi alţi compuşi chimici a pătruns prin vest şi se va extinde în toată ţara, respectiv este de aşteptat ca nivelul de poluare să crească şi să existe şi efecte pe termen lung asupra mediului.

Oamenii sunt sfătuiţi să poarte mască, şapcă şi ochelari.

Menționăm că norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule de magmă. Conține o cantitate mare de dioxid de sulf ce poate determina inclusiv o răcire a solului.

Grav este că produșii din componența norului pot rămâne în atmosfera o perioada lunga de timp, iar efectele asupra climei să fie resimțite pe termen lung.

Potrivit specialiștilor, norul de cenușă va părăsi România marți. În zonele străbătute de nor, concentrațiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer s-au menținut la valori ridicate.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării