main logo
7084

Experții anunță dacă în Moldova va ajunge ciclonul care a lovit Europa

Ploi puternice, vijelii și grindină se așteaptă astăzi, dar și în următoarele zile în Moldova.

Experții anunță dacă în Moldova va ajunge ciclonul care a lovit Europa

Deși Ucraina se află sub influența unui ciclon care a adus ploi torențiale și sunt așteptate furtuni, iar autoritățile din România au emis Cod Roșu de vreme severă, meteorologii de la noi spun că vremea rea din țările vecine ne va ocoli. Potrivit lor, schimbarea bruscă a timpului este un fenomen firesc pentru vară, transmite Știri.md cu referire la Orheitv.md.

Serviciul de Urgență de Stat din Ucraina este în alertă din cauza vremii nefavorabile, iar meteorologii au instituit Cod Galben. 

Sunt prognozate furtuni, grindină și vânt puternic, iar ploile puternice nu s-au lăsat mult așteptate în orașul Kiev, unde mai multe străzi au fost inundate, iar transportul public a intrat în colaps.

Și autoritățile române au emis Cod Roșu de vreme severă în mai multe localități din județul Suceava și zona de munte a Maramureșului. 

Deși suntem între aceste două state, meteorologii de la noi susțin însă că ciclonul care se apropie de aceste țări nu ne va afecta. Cu toate acestea, timpul se va răcori în următoarele zile.

GHENADIE ROȘCA, șeful Direcției prognoze meteo: „Ne așteptăm să avem descărcări electrice, ploi, nu este exclus să avem și grindină. 

Totodată, dacă vor începe furtunile vor avea loc și intensificări de vânt, care ne așteptăm să fie până la 20 de metri pe secundă. Aceste procese convective vor avea loc în a doua parte a zilei”.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică, care se va menține până în data de 22 iulie.

GHENADIE ROȘCA, șeful Direcției prognoze meteo: „Să spunem așa, este o vreme specifică de vară, atunci când are loc această instabilitate atmosferică. Nu este ceva ieșit din comun”.

Potrivit prognozelor meteorologice, până la ora 22:00 se prevăd descărcări electrice, cu averse puternice, însoțite de grindină și vijelie.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează autoritățile locale și agenții economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să fie atenți la starea barajelor, podurilor, dar și a căilor de evacuare a apei.

În situații excepționale, oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării