main logo
22328

Avertizare meteorologică: Cod Galben de înghețuri în Republica Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi, 15 octombrie, Cod Galben de înghețuri pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Avertizare meteorologică: Cod Galben de înghețuri în Republica MoldovaImagine simbol

Potrivit meteorologilor, în perioada 17-21 octombrie curent, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4°C, izolat în aer -1..-2°C, transmite Știri.md

„Condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socioeconomice”, anunță meteorologii. 

Riscuri:

- este posibilă vătămarea butonilor florali, florilor și rodului la culturile pomicole, mugurilor desfăcuți și inflorescențelor la vița-de-vie, plantelor răsărite (porumb, fasole, cartof, mazăre, tutun) și răsadului de legume.

Recomandări:

- utilizarea metodei fumigației, care diminuează scăderea temperaturii în stratul de aer de la suprafața solului în orele matinale;

- folosirea irigării, pentru a reduce din intensitatea răcirii radiative a suprafeței terestre;

- ventilarea aerului, proces care împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;

- încălzirea directă a aerului cu ajutorul unor instalații speciale emițătoare de radiații infraroșii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării