main logo
476

Shakira a fost exonerată în instanţă după ce a fost acuzată de plagiat

Shakira şi Carlos Vives au fost acuzaţi de plagiat de un cântăreţ cubanez pentru piesa lor de mare succes "La Bicicleta". Cei doi au fost exoneraţi de Tribunal de Comerţ din Madrid, potrivit unei hotărâri judecătoreşti, informează AFP.

Shakira a fost exonerată în instanţă după ce a fost acuzată de plagiat

„La Bicicleta” a câştigat în 2016 premiul Latin Grammy la categoria cel mai bun single. Cântăreţul cubanez Livam, care va putea să facă apel la decizia anunţată joi de instanţa madrilenă, a declarat că acea piesă reprezintă un plagiat al cântecului său „Yo te quiero tanto” din 1997, transmite Ştiri.md cu referire la libertatea.ro. 

Shakira şi Carlos Vives au fost exoneraţi pentru că „nu există în niciun fel un plagiat”, a concluzionat un judecător de la Tribunalul de Comerţ din Madrid, pe baza mai multor expertize. 

Principala similitudine dintre cele două cântece se afla în refren: „que te sueno y que te quiero tanto” (pentru „La Bicicleta” interpretată de Shakira) şi „yo te quiero, yo te quiero tanto” (pentru cântecul artistului Livam).

Judecătorul a admis că doar „patru cuvinte” erau aceleaşi – „yo te quiero tanto” – însă a ajuns la concluzia că acest fapt nu este suficient pentru a susţine acuzaţia de plagiat. „Este vorba despre o expresie comună, utilizată în orice fel de cântece şi de texte, în istorie”, a insistat judecătorul madrilen. 

În ceea ce priveşte linia melodică, nu există niciun punct comun între cele două cântece, „iar viteza ritmului şi armonia sunt de asemenea diferite”, a adăugat el. Judecătorul spaniol a spus că a apreciat „declaraţia coerentă şi detaliată” a cântăreţei Shakira. 

Pe 27 martie, Shakira a declarat că nu a „ascultat niciodată în viaţa (ei)” cântecul „Yo te quiero tanto” interpretat de Livam. 

„Nu există nicio asemănare în privinţa liniei melodice, a armoniei şi a temei muzicale”, a insistat Shakira, care a fredonat de mai multe ori refrenul cântecului ei în timpul depoziţiei sale. 

În 2014, un tribunal din New York a ajuns la concluzia că una dintre piesele celebre ale artistei columbiene, „Loca”, reprezintă o copie ilegală a unui single compus de un muzician dominican în 1998, la finalul unui proces ce a fost demarat pentru încălcarea drepturilor de autor. 

Cântăreaţa Shakira, în vârstă de 42 de ani, care locuieşte la Barcelona cu partenerul ei de viaţă, fotbalistul Gerard Pique, şi cei doi fii ai lor, va trebui să se prezinte din nou la tribunal în luna iunie, în Catalonia, de această dată pentru o presupusă fraudă fiscală de aproximativ 14,5 milioane de euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării