main logo
10699

Mai multe vedete din Rusia, făcute cu ou și cu oțet pe fondul războiului

Un rapper rus care a purtat la o petrecere un ciorap și nimic altceva a fost condamnat la 15 zile de detenție, sponsorii au rupt contractele cu mai mulți participanți celebri la același chef „pe jumătate nud”, iar soldații participanți la invazie, în Ucraina, s-au declarat revoltați.

Mai multe vedete din Rusia, făcute cu ou și cu oțet pe fondul războiului

Pe fondul atmosferei patriotice legate de războiul din Ucraina și al alunecării mai generale a Rusiei spre viziuni naționalist-conservatoare, cheful de la clubul de noapte moscovit, organizat de bloggerița și moderatoarea Anastasia (Nastia) Ivleeva, a devenit ținta unor condamnări dure, transmite Știri.md cu referire la Europa Liberă.

Un site de știri apropiat serviciilor de securitate ruse a relatat că militarii ruși din Ucraina ar fi fost printre primii care s-au plâns de caracterul nelalocul lui al evenimentului.

„Să ții asemenea adunări într-o vreme când băieții noștri mor în operațiunea specială (din Ucraina), iar mulți copii își pierd tații, este ceva cinic”, a spus și Ekaterina Mizulina, șefa unei agenții de supraveghere a Internetului, citată de Reuters.

Celebrul propagandist TV Vladimir Soloviov a folosit cuvinte ca „bestii” și „gunoaie” în propria reacție la eveniment.

„A doua șansă”

Mulți dintre participanții la petrecerea din 20 decembrie, de la clubul Mutabor, inclusiv jurnalista Ksenia Sobceak, al cărei tată (decedat) a fost prieten cu Putin, au înregistrat ulterior videouri în care cer scuze.

Sobceak, despre care se crede că ar fi fina lui Putin, a numit petrecerea „un accident stupid”.

Ivleeva, organizatoarea petrecerii, unde a purtat bijuterii de un sfert de milion de dolari, a înregistrat două videouri de penitență. În al doilea, publicat la 27 decembrie, lăcrimează și cere să i se dea „încă o șansă”.

„Dacă răspunsul vostru va fi negativ, sunt gata pentru execuția publică”, spune, dramatic, bloggerița.

Numele și fața ei au dispărut între timp din campaniile publicitare ale operatorului rus de telefonie mobilă MTS, fiscul a pornit o anchetă care-i poate aduce cinci ani de închisoare, iar un tribunal din Moscova a primit o plângere din partea unor cetățeni care vor de la ea un miliard de ruble drept compensație pentru „suferințele morale”.

„Regele popului rus”, Filip Kirkorov, a implorat marți națiunea să-l ierte, spunând că „sunt în viața fiecăruia momente când intri pe ușa greșită”.

Steaua de la Eurovision Dima Bilan a spus că nu știa dinainte de „tema” petrecerii.

Ce nu e OK e gay

Nikolai Vasiliev, un rapper cunoscut sub numele Vacio, care a mers la petrecere doar cu un ciorap pe penis, a fost condamnat la 15 zile de detenție, fiind amendat cu 200.000 de ruble pentru „propaganda relațiilor sexuale netradiționale”.

Vasiliev s-a grăbit să declare că el nu este gay și condamnă comunitatea LGBT+, dar „cenzorii” Internetului spun că în imagini publicate de el, de la petrecere, ar fi... elemente gay.

Alți participanți celebri, mai ales din lumea muzicii, și-au văzut concertele anulate, iar sponsorii s-au distanțat de ei. Cel puțin un participant nu va mai juca într-un nou film.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a spus că participanții la petrecere și-au „pătat” reputațiile, dar ei au acum șansa de a se corecta.

Scandalul vine tocmai când Putin, care ar urma să câștige lejer alegerile din martie, pentru un nou mandat de șase ani, se prezintă încă și mai mult ca un conservator în chestiuni sociale – el a declarat anul 2024 anul familiei (tradiționale), iar legislația anti-LGBT+ rusă, deja printre cele mai represive din lume, a fost înăsprită încă și mai mult prin echivalarea cu extremismul a oricărui activism LGBT+.

Legătura petrecerii incriminate cu homosexualitatea nu este limpede, dar criticii regimului Putin spun că mai nou „eticheta” LGBT+ se aplică în Rusia cu mare larghețe, tuturor gesturilor cât de cât nonconformiste.

Ziarul britanic Guardian notează că moda videourilor de scuze, cum au înregistrat participanții la petrecerea „seminudă”, a fost lansată de liderul cecen pro-moscovit, Ramzan Kadîrov, care și-a forțat primul adversarii „învinși” să facă asemenea gesturi.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării