main logo
1390

Cine este Michelle Yeoh, actrița care a luat Oscar pentru rol principal

Michelle Yeoh, actrița care are rolul principal în filmul „Everything Everywhere All at Once“, este prima femeie de origine asiatică ce a câștigat la această categorie în istoria de 95 de ani a galei. Și pelicula și-a adjudecat premiul pentru cel mai bun film.

Cine este Michelle Yeoh, actrița care a luat Oscar pentru rol principal

Născută în Malaezia, Michelle Yeoh a devenit la 60 de ani prima femeie din Asia cu Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol principal, după o carieră de 40 de ani în lumea filmului, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Michelle Yeoh este considerată una dintre cele mai bune actrițe din filme de acțiune, fiind apreciată în mod deosebit pentru că și-a făcut întotdeauna propriile cascadorii.

Vestea a provocat o mare bucurie în țara și în familia ei. „Malaysia boleh!” (Malaezia o poate face), a scris mama lui Michelle Yeoh într-o convorbire video cu fiica sa, la câteva minute după anunţul istoricei victorii a acesteia la gala premiilor Oscar 2023 de duminică seara.

„Sunt foarte fericită (...). Sunt mândră de fiica mea. Este foarte muncitoare”, a declarat Janet Yeoh reporterilor, după ce fiica sa a devenit prima actriţă de origine asiatică recompensată la această categorie de Academia de film americană.

„O voi suna să se întoarcă în Malaezia şi vom sărbători foarte curând. Luna viitoare este ziua mea de naştere”, a adăugat Janet Yeoh.

Mama actriţei, însoţită de familie şi prieteni, a asistat la o transmisiune în direct a ceremoniei Oscarurilor dintr-un cinematograf din Kuala Lumpur, unde au izbucnit urale în secunda în care a fost făcut anunţul.

„A fost un moment extraordinar. Am rămas fără cuvinte, am plâns. Totul s-a petrecut atât de repede. Suntem atât de fericiţi că a câştigat, că mătuşa noastră a câştigat", a declarat Vicki, nepoata lui Michelle Yeoh.

„Ea nu este doar mândria Malaeziei, ci şi mândria Asiei”, a declarat Tan Ooi Hong, un fan al actriţei.

Cine este Michelle Yeoh, prima asiatica cu Oscar pentru rol principal

Michelle Yeoh, care a devenit cunoscută la nivel mondial odată cu filmul James Bond "Tomorrow Never Dies", s-a născut în 1962 în oraşul Ipoh, la 200 de kilometri nord de capitala Malaeziei, Kuala Lumpur.

În copilărie, a început să danseze şi s-a specializat în balet în Anglia. Întoarsă acasă în vacanţă, a fost înscrisă fără să ştie de către mama sa la concursul Miss Malaezia.

„Am fost de acord să mă duc ca să o fac să tacă”, a explicat râzând Michelle Yeoh. Şi a câştigat titlul.

O accidentare la spate a obligat-o însă să renunţe la ideea unei cariere de balerină. Întoarsă în Asia, ea a căutat o altă direcţie profesională.

Şi-a început cariera pe marele ecran în 1984 şi a jucat în filme, majoritatea de acţiune, dintre care se remarcă cele alături de Jackie Chan. Deși nu are nicio nicio pregătire în domeniul artelor marțiale, s-a folosit de experiența sa ca dansatoare pentru a-și face singură toate cascadoriile.

Și-a făcut debutul la Hollywood în 1997, în producția de succes „Tomorrow Never Dies“ (din seria James Bond), dar a jucat și în alte pelicule celebre, printre care „Tigru și dragon“ și „Memoriile unei gheișe“.

Michelle Yeoh a fost premiată pentru interpretarea sa din filmul „Everything Everywhere All at Once”, marele câştigător al celei de-a 95-a gale de decernare a premiilor Oscar, unde această peliculă regizată de cineaştii Daniel Kwan şi Daniel Scheinert a câştigat şapte trofee, inclusiv la categoria „cel mai bun lungmetraj”.

„Everything Everywhere All at Once” spune povestea lui Evelyn Wang, interpretată de Michelle Yeoh, o imigrantă de origine chineză care are probleme cu fiscul, cu relaţiile de familie şi cu viaţa în general. Protagonista descoperă apoi că poate trece dintr-un univers într-altul sub forma unor versiuni diferite ale propriei persoane şi că poate astfel salva multiversul şi, eventual, relaţiile de familie.

În 2013, Michelle Yeoh a primit titlul de "Tan Sri" din partea regelui Malaeziei, una dintre cele mai prestigioase distincţii civile din această ţară.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării