main logo
1107

Nereguli grave la depozitele vamale

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a dispus efectuarea unei evaluări exhaustive a activității antrepozitelor vamale în vederea determinării conformității acestora cu normele impuse de legislația în vigoare, precum și a utilității economice a acestora.

Nereguli grave la depozitele vamaleNereguli grave la depozitele vamale. Foto: border.gov.md

În acest sens, Autoritatea vamală centrală,  la data de 28 martie curent, a inițiat un control al tuturor celor 50 de antrepozite vamale  autorizate.

În cadrul ședinței de astăzi, membrii grupurilor de control au prezentat conducerii Serviciului Vamal rezultatele respectivei inspectări care au relevat o serie de încălcări admise atât de către titularii declarației vamale de antrepozitare, cât și de către colaboratorii vamali responsabili de monitorizarea acestor antrepozite.

Potrivit datelor raportului, majoritatea antrepozitelor nu dispun de condițiile minime necesare unei bune funcționări, unele fiind utilizate în alte scopuri decât pentru păstrarea mărfurilor antrepozitate. Totodată,urmează să fie stabilită destinația reală a mărfurile declarate a fi reexportate, în vederea excluderii riscului plasării acestora pe piața autohtonă fără perceperea drepturilor de import aferente.

Actualmente, valoarea mărfurilor stocate în respectivele antrepozite vamale este estimată la aproximativ 1 miliard de lei, fapt pentru care o administrare ineficientă a acestui domeniu ar putea cauza prejudicii considerabile bugetului de stat.

În acest context, Directorul General al Vămii a solicitat o reevaluare a activității acestor entități, care va include informații detaliate privind infrastructura și capacitatea de stocare a acestora, funcționalitatea tehnicii de control, respectarea normelor de securitate, precum și destinația finală a tuturor categoriilor de mărfuri plasate.

”Misiunea Serviciului Vamal este de a stabili legalitatea operațiunilor desfășurate în acest regim facilitar. Prin urmare, încălcările depistate și devierile de la procedura de plasare a mărfurilor în acest regim vor genera sancțiuni, inclusiv prin retragerea autorizației de antrepozit vamal”, a menționat în încheierea ședinței Vitalie Vrabie.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării