main logo
882

Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor

Prin rezoluţia 64/200, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis în 2009, să desemneze 13 octombrie ca dată pentru marcarea Zilei internaţionale pentru reducerea dezastrelor.

Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor

Înaintea acestei decizii, o altă rezoluţie a Adunării Generale a ONU, 44/236 din 22 decembrie 1989, stabilea ca Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor naturale să aibă loc în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Ziua trebuia să fie marcată în fiecare an în cadrul Deceniului internaţional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999.

Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor sărbătoreşte modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre şi pentru conştientizarea importanţei deţinerii controlului asupra riscurilor cu care se confruntă şi are ca obiectiv promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor.

Potrivit ONU, tema evenimentului din 2018 continuă ca parte a campaniei "Sendai Seven", axată pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, adoptat la Conferinţa mondială a ONU, de la Sendai, Japonia. În acest an, tema Zilei internaţionale pentru reducerea dezastrelor se concentrează asupra obiectivului C al Cadrului de la Sendai, reducerea pierderilor economice în urma dezastrelor în raport cu PIB-ul mondial până în 2030.

La cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internaţională a fost avertizată că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local şi au un mare potenţial în a provoca pierderi de vieţi omeneşti şi serioase probleme sociale şi economice. Dezastrele cu debut brusc au ca urmare deplasarea a milioane de oameni în fiecare an.

Este necesar, în această situaţie, ca la nivel local, capacităţile să fie consolidate de urgenţă. Abordarea Cadrului Sendai are în vedere desfăşurarea de acţiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică şi la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum şi a celor legate de mediu, a pericolelor şi riscurilor tehnologice şi biologice.

Campania "Sendai Seven", care s-a axat pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, a fost lansată în 2016. Primul dintre obiectivele Cadrului Sendai priveşte reducerea mortalităţii în urma dezastrelor. Campania din 2016 viza astfel crearea un val de conştientizare cu privire la acţiunile întreprinse pentru a reduce mortalitatea din întreaga lume. "Sendai Seven" a fost o oportunitate pentru toată lumea, inclusiv pentru guverne, grupuri comunitare, organizaţii ale societăţii civile, pentru sectorul privat, organizaţiile internaţionale şi cele afiliate ONU, pentru a promova cele mai bune practici la nivel internaţional, regional şi naţional în toate sectoarele, pentru a reduce riscul de dezastre şi al pagubelor.

În 2017, campania desfăşurată cu prilejul Zilei internaţionale pentru reducerea dezastrelor a avut în vedere creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial privind acţiunile, politicile şi practicile eficiente luate pentru a reduce expunerea la riscul de dezastre la nivel comunitar, contribuind astfel la salvarea locuinţelor şi a mijloacelor de subzistenţă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării